Isabel Allende je dobitnica Andersenove nagrade za literaturo

Čilenska pisateljica je nagrado prejela zaradi svojega magičnega in očarljivega pripovedovanja, so zapisali organizatorji.

Objavljeno
30. september 2012 19.55
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Koebenhavn - Čilska pisateljica Isabel Allende prejme nagrado Hansa Christiana Andersena za svoje »magično in očarljivo pripovedovanje«, so sporočili organizatorji podelitve te danske literarne nagrade.

Allendejeva je po svetu prodala več kot 57 milijonov izvodov svojih knjig, ki vsebujejo elemente magije in fantazije. Ena najbolj znanih je Hiša duhov, ki je izšla leta 1982 in je avtorico izstrelila med svetovne pisateljske zvezde, piše STA.

Nagrado v vrednosti 500.000 danskih kron (67.000 evrov) je prejela za »mešanico različnih kultur, mitov in oblik, ki so njenim knjigam dodali pripovedno širino«, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Med prejšnjimi prejemniki nagrade Hansa Christiana Andersena sta brazilski pisatelj Paulo Coelho in stvariteljica Harryja Potterja J. K. Rowling. Namenjena je pisateljem, katerih dela so primerljiva z legendarnim pravljičarjem Andersenom, ki je napisal približno 160 pravljic in pesmi.