Iz ljubezni do literature in teatra

Izšli so Literarni in gledališki publicizmi kritika in teatrologa Vasje Predana.

Objavljeno
27. september 2012 15.33
Slavko Pezdir, kultura
Slavko Pezdir, kultura

V prostorih Društva slovenskih pisateljev (DSP) je danes dopoldne društvo Knjižna zadruga predstavilo najnovejšo knjigo izbranih spisov uglednega literarnega in gledališkega kritika ter teatrologa Vasje Predana z naslovom Literarni in gledališki publicizmi.

V imenu izdajatelja je spregovoril pesnik Ervin Fritz, ki je povedal, da bo zaradi zmanjšanja subvencij pri tej založbi, ki jo je ustanovilo 12 slovenskih književnikov, da bi z njo uspešno prikrivalo svoje samozaložništvo, ta knjiga edina v letošnjem letu. Jih je pa doslej izdala že več kot 60, med njimi tudi priročne in privlačne pesniške miniaturke dobesedno in v prenesenem pomenu »za vsak žep«.

O trinajsti Predanovi samostojni izdaji avtorskih zapisov o literaturi in literatih, gledališču in odrskih umetnikih je spregovoril književnik in režiser Vinko Möderndorfer, ki je na osnovi branja avtorjevih esejistično-strokovnih ter spominskih zapisov, portretov in skic ob jubilejih in slovesu posameznih umetnikov prišel do sklepnega spoznanja, da je o preteklosti minljivega gledališkega dogajanja in njegovih protagonistov mogoče pisati le z literarnim zamahom, kakršnega uresničuje avtor predstavljene knjige.

Tudi najnovejšo zbirko Predanovih prepoznavnih spisov preveva najgloblja ljubezen ter spoštovanje do literature in gledališča ter izbrušen jezik in slog.

Vasja Predan je ob besedah zahvale vsem, ki so pripomogli k izdaji in njeni predstavitvi, poudaril, da je tokrat prvič zbral v eni knjigi tako prispevke o literaturi in gledališču ter celo o monografijah zaslužnih baletnih umetnikov Pie in Pina Mlakarja ter radiofonske umetnice Rosande Sajko.

Kar tri spise je posvetil dramaturgu in zgodovinarju gledališča, akademiku Dušanu Moravcu, posebej pa mu je pri srcu esej o pokojnem dramaturgu, prevajalcu in teatrologu Igorju Lampretu, ki je v svoji edini knjigi Rabe sočutja po njegovem zbral in objavil najimenitnejše dramaturške in teatrološke spise, kar jih je bilo objavljeno po osamosvojitvi.