Jenkova nagrada Janezu Ramovešu za zbirko narečnih pesmi

Janez Ramoveš je dobil nagrado za posebno­ in brezkompromisno poezijo v zbirki Skuz okn strejlam kurente.

Objavljeno
19. oktober 2012 19.28
SLOVENIJA,LJUBLJANA,19.10.2012, NAGRADA ZA POEZIJO JANEZU RAMOVESU. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Jenkova nagrada je stanov­ska, nagrada pesnikov pesniku. Društvo slovenskih pisateljev jo podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let že od leta 1986. Letos jo bo dobil Janez Ramoveš za posebno­ in brezkompromisno poezijo,­ zbrano v zbirki Skuz okn strejlam kurente (Cankarjeva založba).

O nagrajencu je odločala žirija, ki ji je predsedovala Darja Pavlič, njeni člani so bili še Marko Golja, Irena Novak Popov, Veno Taufer in lanski Jenkov nagrajenec Primož Čučnik. Po besedah predsednice so imeli žiranti veliko dela, saj je lani izšlo med 250 in tristo izvirnih slovenskih pesniških zbirk. Če temu prištejemo bero leta prej, se količina podvoji, kar pomeni, da je žirija ocenjevala med petsto in šeststo zbirk.

Dogovor med žiranti je bil, da vsak predlaga po enega nominiranca, na koncu pa so se z glasovanjem odločili, komu bodo dali nagrado. S tesnim izidom je letos zmagal Ramoveš z zbirko Skuz okn strejlam kurente. Ostale štiri nominirane zbirke so Pesmi v snegu Alenke Jensterle Doležal (Apokalipsa), Primož Trubar zapušča Ljubljano Gorazda Kocijančiča (Študentska založba), Najboljši so padli Katje Perat (Študentska založba) in Via Francigena Marcella Potocca (Lud Literatura).

V utemeljitev nagrade za Ramoveša je žirija med drugim zapisala, da pesnik »v zbirki razdira, razkraja in sprevrača varno podobo sveta, namesto nje pa kot kak Goya slika demone morda svoje lastne domišljije, morda svoje doline, morda njene resnične zgodbe« in da »v njegovih pesmih ne plapola kri, temveč tesnoba«. Ugotavlja tudi, da Ramoveševa zbirka na prvi pogled nima nič skupnega s sodobno slovensko poezijo, a prav ta njena tujost in odmaknjenost ponujata prepričljiv odgovor na vprašanje, o čem pesniti.

O ostalih zbirkah je Darja Pavlič povedala: »Pesmi v snegu so zbirka zrele ženske in intelektualke, ki razmišlja o odnosu do svojega telesa in o problemih identitete, v zbirki Primož Trubar zapušča Ljubljano se je avtor skril v osebo Trubarja, kar mu omogoča vrsto razmislekov in vprašanj, ki so tudi vprašanja današnjega časa, Najboljši so padli je zbirka mladega dekleta, ki reflektira svoj vstop v družbo in literaturo, Via Francigena pa je zbirka zelo kultivirane pisave, ki tematizira odnos do drugega.«

Količinska obilnost in raznolikost


Na koncu je predsednica Jenkove žirije dejala, da jo veselita količinska obilnost in raznolikost trenutno izhajajoče poezije. Vrh po njenem mnenju ostaja dokaj širok, sama je v tej množici našla od petnajst do dvajset zelo kakovostnih del, ki bi lahko posegla v igro za nagrado. Člani žirije so se odločali na podlagi različnih kriterijev, kot so prepričljivost, izvirnost v slogu ali tematiki, nudenje osebnega doživetja itd.

Jenkovo nagrado bodo Janezu Ramovešu podelili v sredo v prostorih DSP na prireditvi v okviru Jenkovih dnevov, je povedala predstavnica pisateljskega društva Nina Kokelj. Občinstvo bo lahko prisluhnilo branju vseh petih nominirancev za nagrado. Ostala dogodka v okviru Jenkovih dnevov sta srečanje dijakov ljubljanskih gimnazij s pesnico Stanko Hrastelj in literarni večer z letošnjim Jenkovim nagrajencem v Novem mestu.