Knjigarnica Behemot - svetilnik predanosti v dobi hitrosti

Kulturna pomembnost malih neodvisnih knjigarn. Behemot od danes v novih prostorih na Mestnem trgu 5.

Objavljeno
10. oktober 2012 18.46
Tanja Cirman, Delo.si
Tanja Cirman, Delo.si

Potem, ko so skoraj sedem let ali natančneje 2521 dni soustvarjali živahnost na Židovski stezi v Ljubljani, je neodvisna knjigarnica Behemot danes odprla vrata novih prostorov v pritličju Mestne galerije v Ljubljani.

Selitev v nove prostore ne bo spremenila koncepta knjigarne, zagotavlja Dean Ivandić iz knjigarne Behemot. »Selitev na novo lokacijo je le ena v nizu sprememb, ki jih pripravljamo. Ena najbolj očitnih novosti bo, da bomo v program poleg knjig v angleščini, uvrstili tudi svojo, značilno izbiro knjig v slovenščini. Raziskovali bomo pomen knjigarne v sodobni družbi. Zanima nas pomen knjige v današnjem, tehnološko pospešenem času.« Še vedno pa bodo ostali zvesti načelu, da izbirajo samo najbolj mikavne, najlepše in najpomembnejše knjige iz širokega predmetnega področja.

V današnjem času se knjigarne soočajo z velikimi težavami, predvsem z internetno prodajo, digitalizacijo bralnih vsebin in finančno krizo, ki trosi hlad v vse družbene pore. »Želimo si delovanje knjigarne prilagoditi potrebam današnjega časa, istočasno pa ostati to, kar knjigarna v bistvu je: svetilnik pomena in predanosti v morjih hitre zabave in plehkosti,« nam je še povedal Ivandić, ki trdno verjame, da jim bo to tudi uspelo.