Knjige za jesenske dni

Izšlli so prevodi novih  knjig Julie Hearn, Rhonda Byrne, Harlan Coben, Stacy Schiff in Umberta Eca.

Objavljeno
02. oktober 2012 12.25
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Julie Hearn
Roman Čudak Rowan angleške avtorice Julie Hearn je zgodba o Rowanu, ki ve, da je čuden. Ne ve pa koliko je nevaren. Niti mravlje ne bi pohodil, pa vednar ne more krotiti jeze in glasov v svoji glavi. Toda obstaja kraj, kamor lahko gre, kjer njegov um lahko popravijo. Pred rešetkami na oknih je Anglija v vojni, za njimi pa se Rowanova bitka šele začenja. Roman Čudak Rowan nagovarja mladostnike in odrasle in je bil leta 2010 nominiran za nagrado Carnegie Medal.

Čarobnost
Rhonda Byrne
Avstralska televizijska scenaristka, producentka in pisateljica, avtorica znamenite uspešnice Skrivnost iz serije Novih misli Rhonda Byrne, je po Skrivnosti izdala njeno nadaljevanje Moč in nedavno novo knjigo Čarobnost, o moči hvaležnosti in o tem, da zgolj ena beseda - Hvala - lahko spremeni vse. V Čarobnosti se loti pojmov iz svetega besedila, ki so jih dva tisoč let mistificirali, zapletali in napačno razumeli skoraj vsi, ki so ga brali. Le nekaj ljudi v zgodovini je doumelo, da gre za uganko, če jo razrešimo in odklenemo skrivnost, se pred našimi očmi prikaže nov svet, meni avtorica. V knjigi Čarobnost Rhonda Byrne razkrije to znanje in pouči, kako ga uporabiti v vsakodnevnem življenju.

Usodna pogodba
Harlan Coben
V romanu Usodna pogodba je glavni lik Myron Bolitar, športni agent odločne narave. Obetajoči nogometaš Christian Steele je njegov klient in prejme pismo z oglasnikom, v katerem njegovo nekdanje dekle ponuja spolne storitve. Težava je v tem, da so vsi, tudi policija, prepričani, da je mrtva, saj je pred letom in pol izginila brez sledu. Myron skuša razplesti družinsko tragedijo, odkriti ženske skrivnosti in razkrinkati moške laži. To je prvi roman iz Cobenove serije z Myronom Bolitarjem, športnim agentom. Američan Harlan Coben (1962) je zelo uspešen avtor kriminalnih romanov. Edini je  do zdaj prejel vse tri najuglednejše nagrade za žanrsko pisanje (edgar, anthony in shamus), njegova dela pa so natisnili v 47 milijonih izvodov in so objavljena v 40 jezikih.

Kleopatra
Stacy Schiff
Kleopatra je biografija o eni tej zanemniti ženski in je postala svetovna uspešnica, napisala pa jo je Pulitzerjeve nagrajenka Američanka Stacy Shiff. Razkriva, da Kleopatra ni bila le zapeljivka, ampak tudi in predvsem podjetna ženska, ki je znala spretno izkoristiti svoje darove – bogastvo, moč in inteligenco – za sklepanje političnih odločitev in vojaških zvez. Življenjepis temelji na zgodovinskih dejstvih in opozarja na številne mite in legende, ki so se s tisočletji napletli okrog Kleopatre, a nimajo resnične podlage. Stacy Madeleine Schiff (1961) je Pulitzerjevo nagrado dobila leta 2000 za knjigo Vera, biografijo o Veri Nabokov, ženi in muzi avtorja znamenite Lolite Vladimirja Nabokova.

Praško pokopališče
Umberto Eco
Nov roman Umberta Eca, avtorja znamenitega romana Imena rože, vsebuje tajne službe, dvojne vohune, izdajalske častnike, grešne duhovnike in še kaj. Umberto Eco in bralec se postavita na konec 19. stoletja, ko začne spletkar, vohun in ponarejevalec Simone Simonini v dnevnik pisati svoje spomine. Simonini se udinja raznim gospodarjem, si rešuje kožo, sovraži Jude, ponareja listine in spreminja identiteto. Glavna tema romana je sovraštvo do Judov, ki ga je Simonini občutil že kot otrok, zaradi bankrota družine pa se je prisiljen naučiti veščine ponarejanja dokumentov. Kot najboljši v svoji stroki se Simonini znajde na vseh pomembnih zgodovinskih točkah 19. stoletja, saj dela za večino tajnih policij po Evropi. Simonini je vohun, ki je vpleten v veliko znamenitih ponaredkov, na primer pri Sionskih protokolih, ki so pozneje spodbudili Dreyfussovo afero in Hitlerjevo sovraštvo do Judov. Praško pokopališče na zanimiv način prikazuje dinamično 19. stoletje. Umberto Eco (1932) je italijanski znanstvenik in pisatelj, ki v svojih delih združuje literarne aluzije in jezikovno znanje, oblikovano v različna družbena, zgodovinska in filozofska sporočila.