Knjigo bomo slavili pozno v noč

Svetovni dan knjige: v Sloveniji letos prva Noč knjige, množično »ponočevanje« za knjižne sladokusce.

Objavljeno
23. april 2014 13.44
acr*knjiznica
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA

Pri Unescu so 23. april že leta 1995 razglasili za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. To je dan, ko so se med drugim rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature – Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare –, znova pa ga bodo počastili po vsem svetu.

Zelo slavnostno bo gotovo v nigerijskem mestu Port Harcourt, kjer bodo danes prevzeli Unescov naziv svetovne prestolnice knjige. Prevzeli ga bodo od tajske prestolnice Bangkok.

Aktualna generalna direktorica Unesca, Bolgarka Irina Bokova, je ob letošnjem dnevu knjige poudarila, da je zgodovina pisane besede zgodovina človeštva. »Moč knjige, da spodbudi osebno izpolnitev in doseže spremembe v družbi, je brez para. Intimne zgodbe s širšo družbeno noto omogočajo daljnosežen dialog tako med posamezniki kot med skupnostmi in različnimi obdobji.«

Osrednja tukajšnja novost letošnjega programa ob najbolj knjižnem dnevu na koledarju bo prva množična Noč knjige, v kateri napovedujejo kar okoli 260 dogodkov, razpršenih med organizatorje v Sloveniji in zamejstvu.

Slovesno jo bodo odprli ob 18. uri v Narodni in univerzitetni knjižnici, kjer bo potekala tudi okrogla miza o knjigi, besedi in njunem pomenu. Razprave se bo udeležilo devet sodelujočih, med njimi profesorici Milena Mileva Blažič in Meta Grosman. Zadnja je v pogovoru za STA dejala, da upa, da bo Noč knjige poleg že prepričanih pritegnila tudi nekaj neprepričanih in jih spodbudila k poznavanju pomena knjige.

Kot je na predstavitvi projekta dejal založnik in urednik Samo Rugelj, je to »zgodba, ki je obsojena na uspeh«. Da bo premierna Noč knjige uspešna, je presodil na podlagi dejstva, da so se vanjo povezali tako avtorji in založniki kot knjigarne in knjižnice.

Na muzejski ploščadi na Metelkovi je že od poldneva odprt trg Tisoč in ene noči, ki bo navzoče popeljal v čas nastanka te arabske zbirke pripovedk. Ob knjižnem bazarju se bodo zvrstili koncert indijske glasbe, lutkovna predstava in čarobni ples, potekala bo tudi delavnica, vse skupaj pa bo trajalo do enih zjutraj.

Pomembno vlogo v akciji bodo imele tudi knjigarne, ki bodo podaljšale svoj obratovalni čas in nudile popuste. V zamejstvu bo Noč knjige odmevala v Trstu, Celovcu in Železni Kapli.

Ne brati knjigo je huje, kot če jo zažgeš'

Minister za kulturo Uroš Grilc je v poslanici ob današnjem svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic zapisal, da knjiga, najsi bo tiskana ali elektronska, ostaja »naša nadvse dragocena in nenadomestljiva spremljevalka«. Pozval je, da knjig ne bi puščali na policah, temveč vzeli v roke.

Knjiga je po ministrovem mnenju »človekova najboljša prijateljica, orožje v nikdar dokončanem spopadu z nevednostjo, prinašalka znanja in tiskan spomenik človeški izkušnji«, ki »nas na svoji dolgi poti od začetkov človeške civilizacije pa do globaliziranega 21. stoletja opominja na moč, ki jo v naših življenjih in v naši družbi premore pisana beseda«.

V poslanici citira pesnika Josifa Brodskega, ki je nekoč zapisal, da obstajajo hujši zločini od zažiganja knjig, eden od njih je, da jih ne beremo. Zato je ob letošnjem svetovnem dnevu knjige pozval k temu, da jih ne bi osamljenih puščali na policah, prepuščenih prahu. »Vzemite jih v roke in dopustite, da z vami spregovori vsa zgodovina človeške misli,« so sporočili z ministrstva.