Knjižno vstajenje Hercula Poirota

37 let po smrti Agathe Christie napovedujejo nov detektivski roman s Herculom Poirotom.

Objavljeno
06. september 2013 13.22
pr umor na orient expressu
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Nekaj podobnega kot Jamesu Bondu Iana Fleminga, ki v novo življenje ni vstal le po ostrostrelski krogli, ki ga je prestregla v zadnjem filmu Skyfall, ampak tudi na knjižnem trgu, z novimi romani, v pisanje katerih so vpregli več piscev, bo med knjižnimi platnicami lastno vstajenje dočakal še drugi britanski knjižni junak, Hercule Poirot Agathe Christie.

Junak je pravzaprav belgijsko-angleški, Agatha Christie (1890-1976) pa mu je namenila kar 33 romanov in 54 kratkih zgodb.

Nazadnje je malo pred svojo smrtjo izdala Zaveso, v kateri je Poirot umrl.

Napisala jo je sicer že trideset let poprej, med drugo svetovno vojno, ob izidu pa je postal Poirot edini izmišljeni lik, ki so mu v New York Timesu ob »smrti« objavili uraden nekrolog. 6. avgusta leta 1975.

Družina pisateljice - družbo Agatha Christie Limited vodi njen vnuk Mathew Prichard - je nad obuditvijo detektiva navdušena, to literarno čudežno obuditev pa so pri založbi HarperCollins s sedežem v New Yorku, ki bo roman izdala, dodelili 41-letni Sophie Hannah, britanski avtorici detektivskih uspešnic, ki je nazadnje letos izdala kriminalno uspešnico Carrier.

Za Poirotovo zgodbo ima leto dni časa. Izid namreč napovedujejo že v prihodnjem letu.

Naslov detektivke seveda še ni znan. Znano je, da bo Poirot znova postavljen v čas art decoja, v zadnje zlato obdobje imperialnih časov Britanije med obema svetovnima vojnama, prav tako je znano tudi to, da se bo moral znajti brez pomočnika Hastingsa in inšpektorja Jappa. Menda zato, da ne bi bil roman preveč »Agatha Christie«.