Koroška Slovenka Maja Haderlap dobitnica nagrade Ingeborg Bachmann

Nagrado je prejela za svoj prvenec v nemškem jeziku Engel des Vergessens (Angel pozabe).

Objavljeno
10. julij 2011 13.50
Posodobljeno
10. julij 2011 13.50
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Celovec - Koroška Slovenka Maja Haderlap je letošnja dobitnica nagrade za književnost Ingeborg Bachmann, je v Celovcu odločila žirija. Nagrado je prejela za svoj prvenec v nemškem jeziku Engel des Vergessens (Angel pozabe) v okviru Dnevov nemške literature, ki od leta 1977 potekajo v Celovcu, rojstnem kraju pisateljice Ingeborg Bachmann.

Haderlapova v romanu, družinski zgodbi treh generacij, osvetljuje upor koroških Slovencev proti nemški vojski. Avtorica opisuje »premišljeno, z veliko natančnostjo in brez sovraštva«, je po pisanju STA zapisala žirija.

»Pripovedujem zgodbe drugih,« je svoje delo opisala Haderlapova, ki je doslej nase opozorila predvsem z liriko v slovenskem jeziku.

Snov za roman je, kot je povedala, dolga leta nosila v sebi, dokler ni čas dozorel, da jo prelije na papir. »Tudi zaradi tega, ker gre za stvar, ki mora rasti in o kateri sem morala v miru raziskovati. Pisanje je bilo velik napor,« je povedala avtorica.

Maja Haderlap se je rodila leta 1961 v Železni Kapli na avstrijskem Koroškem. Kot piše na spletni strani Wikipedia, je Haderlapova na Dunaju študirala germanistiko, filozofijo in gledališke vede, iz katerih je leta 1989 tudi doktorirala. Po končanem študiju se je zaposlila na univerzi v Celovcu, kjer predava gledališko zgodovino in dramaturgijo.

Glavno nagrado Ingeborg Bachmann v višini 25.000 evrov podeljuje mesto Celovec. V okviru letošnjih 35. Dnevov nemške literature so sicer podelili še štiri druge nagrade, med drugim tudi nagrado občinstva, ki bo podeljena preko spleta.

Nagrado podeljujejo v spomin na leta 1926 v Celovcu rojeno pisateljico Ingeborg Bachmann. Letos se je za nagrado potegovalo 14 avtorjev in avtoric. Nagrada Ingeborg Bachmann velja za eno najpomembnejših nagrad na področju književnosti v nemško govorečem prostoru, še piše STA.