KUD Apokalipsa z jubilejno, 200. knjižno izdajo

Jubilejna, 200. knjiga KUD Apokalipsa Razsipane jagode je druga samostojna izdaja višegrajske haiku antologije.

Objavljeno
03. november 2011 16.11
Posodobljeno
03. november 2011 16.24
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
V knjigarni Celjske Mohorjeve je KUD Apokalipsa predstavila knjižne novosti, poroča STA. To so filozofski deli Prepričanje in retorika Carla Michelstaedterja ter Volk v supermarketu Gorana Starčevića, roman Zdravka Kecmana Scabiosa trenta, pesniška zbirka Marije Švanjcer Nisem se skrila ter antologiji višegrajskega haikuja in literarnih branj v Trstu.

Volk v supermarketu: Antropologija ustrojenega sveta hrvaškega zgodovinarja in filozofa Gorana Starčevića je po besedah urednika Primoža Reparja refleksija sodobnosti, ki sledi poti od antičnega polisa do sodobnega megalopolisa v duhu Aristotelove etike prijateljstva, saj je nastala iz pisem prijateljem. Največji del knjige je prevedel Aleš Košuta, ki je poleg Janka Rožiča prispeval tudi spremno besedo. Kot je dejal Rožič, knjiga predstavlja vpogled v epicenter sodobnosti in krize, ki jo spremlja.

Po Starčevićevih besedah sta njegov habitus ekstencializem in mišljenje kontrapunkta. V delu se sprašuje, kaj je danes ostalo od izvornih kategorij demokracije iz antičnega polisa, premišljuje kontrapunkt med ideologijo in kulturo, analognim in digitalnim svetom ter humanim in ustrojenim svetom. Slednji je "stroj", ki krni avtentično človekovo bivanje. Na Hrvaškem bo delo izšlo prihodnje leto, je še povedal avtor.

Prepričanje in retorika preminulega goriškega filozofa Carla Michelstaedterja (1887-1910) si zastavi vprašanje o bistvu bivanja v nemirnem času, ko se 20. stoletje še ni prevesilo v zgodovino smrti in uničenja. Prevod in spremna beseda sta delo Jana Bednaricha. Filozof Andrej Božič je dejal, da je za avtorja prepričanje polno in avtentično bivanje, retorika pa mimobežno, prazno govoričenje. Michelstaedter je še pred prvo svetovno vojno napovedal 20. stoletje, ki ga še danes prebolevamo.

Zbirka filozofinje Marije Švanjcer Nisem se skrila je po Reparjevih besedah odprta, tiha in skromna poezija. Gre za modernistično naravnan slog pisanja, ki izzove v odprtost, v nezadržno pričevanje, ki ga bralec občuti, ko zazvenijo ranjene besede, ki so preizkušane v areni življenja.

Jubilejna, 200. knjiga KUD Apokalipsa Razsipane jagode je druga samostojna izdaja višegrajske haiku antologije. Haiku antologija predstavlja avtorje in avtorice haikuja s Češke, Slovaške, Poljske in Madžarske ter pomeni prvo tovrstno medsebojno povezovanje piscev haikujev iz držav Višegrada. Zasnovana je v dveh delih.

Prvi del ponuja vpogled v haiku sceno na Češkem, Poljskem in Madžarskem po izboru posameznih selektorjev. Drugi del, z nadpisom Haiku maksima, pa predstavlja obsežnejši izbor haikujev na podlagi že obstoječih objav avtorjev z območja višegrajskih literatur in kultur, za katere haiku predstavlja njihovo prepoznavno avtorsko znamko.

Roman Scabiosa trenta pesnika, pisatelja, prevajalca in urednika Zdravka Kecmana iz BiH je ambiciozno zastavljen, z prvinami magičnega realizma. Naslov nosi po bolj mitološki kot resnični rastlini z Bovškega, ki po besedah prevajalca Željka Perovića predstavlja nekakšno gorivo, ki like vleče po poteh iskanja.

Kecmanov opus obsega približno 20 knjig poezije in proze, številne so prejele tudi ugledne nagrade. Slovenskemu bralcu se je Kecman prvič predstavil pred leti s pesniškim izborom Pajek je slepa pega (2008).

Antologija Belo lebdenje med nama predstavlja 40 avtorjev iz 13 držav, ki so med letoma 2005 in 2011 brali svojo literaturo v Trstu kot udeleženci mednarodnega festivala Revija v reviji.