Moč ljubezni in moč košarke


Na prvem mestu uspešnic ta mesec žgečkljivi roman Sylvie Day Prepletena, mlade bralce pa sta zabavala Lipko in KošoRok Primoža Suhodolčana.

Objavljeno
24. september 2013 17.24
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Septembrska lestvica Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije na prvem mestu branja za odrasle kaže, da je bilo največ zanimanja za tretjo knjigo v seriji strastnih »zgodb o moči ljubezni« ameriške pisateljice Sylvie Day, Prepletena (prva dva naslova sta Predana in Prevzeta).

Serijo z naslovom Crossfire, kar je ime newyorške stolpnice, so izdali v 39 državah, v 11 od njih - tudi v Sloveniji - so posamezni naslovi na vrhu lestvic najbolje prodajanih knjig. Revija Booklist razkriva privlačnost: »Pri opisovanju vročih prizorov in spolne privlačnosti je malokdo kos Sylvii Day.«

No, vse skupaj je začela E. L. James, ki s Petdesetimi odtenki sive in Petdesetimi odtenki svobode tokrat ždi na četrtem in desetem mestu lestvice. Album slavljenega stoletnika je pristal na drugem mestu, na osmem je Nekropola Borisa Pahorja.

Pri branju za otroke in mladino je viden učinek evropskega košarkarskega prvenstva: na vrhu lestvice se smeji slikanica o prijateljstvu in športu Lipko in KošoRok, zmagovalka na razpisu Pravljica o Lipku, ki ga je Društvo slovenskih založnikov izpeljalo v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS in EuroBasketom 2013.

Napisal jo je priljubljeni avtor mladinskih knjig Primož Suhodolčan, ilustriral Gorazd Vahen. Knjiga mlade bralce nagovarja z zgodbo o odraščanju, poudarja pomen prijateljstva, vzpodbuja športni duh in opozarja na pomen sožitja z naravo.