Nagrada desetnica Vinku Möderndorferju

Stanovsko priznanje za najboljše mladinsko in otroško delo je prejel roman Kot v filmu

Objavljeno
15. maj 2014 14.29
SLOVENIJA,LJUBLJANA,16.04.2012.VINKO MODERNDORFER. FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO.
S. Š.
S. Š.
Društvo slovenskih pisateljev je letošnjo desetnico − nagrado za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja − podelilo Vinku Möderndorferju za njegov mladinski roman Kot v filmu. Roman je izšel pri založbi Mladinska knjiga kot zmagovalni roman natečaja Modra ptica.

Gre za avtorjev prvi najstniški roman. »Pisati za najstniško dušo je težko, izogibati se je treba moraliziranju, je bil pa to dober izziv, z veseljem sem napisal ta roman.« Glavni junak, dvanajstletnik Gašper, ugotovi, da njegova družina razpada. Ker so starši preobremenjeni z raznimi težavami, odgovore na številna vprašanja in dileme najpogosteje išče na spletu.

Za letošnjo desetnico, ki jo podelijo za delo, izdano v zadnjih treh letih, je bilo nominiranih deset avtorjev: Cvetka Bevc (Čivknjeno od začetka do konca), Dušan Čater (Ribamož), Goran Gluvić (Celovečerni film), NatašA Konc Lorenzutti (Kakšno drevo zraste iz mačka), Vinko Möderndorfer (Kot v filmu), Tone Partljič (Deklica in general), Andrej Predin (Gnusna kalnica), Andrej Rozman (Čofli), Bina Štampe Žmavc (Zaljubljeni tulipan: igra za otroke) in Anja Štefan (Gugalnica za vse).

O nominiranih delih oziroma avtorjih je odločala žirija v sestavi: Borut Gombač, Polonca Kovač, Dim Zupan, Janja Vidmar, lanskoletna dobitnica nagrade, in predsednica Klarisa Jovanović.

Desetnico so za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja doslej prejeli Mate Dolenc za Letečo ladjo (2004), Slavko Pregl za Usodni telefon (2005), Janja Vidmar za knjigo Zoo (2006), Bina Štampe Žmavc za Živo hišo (2007), Andrej Rozman Roza za knjigo Kako je Oskar postal detektiv (2008) in Marjana Moškrič za knjigo Stvar (2009), Dim Zupan za knjigo Hektor in male ljubezni: Zgodba nekega Hektorja (2010), Milan Dekleva za knjigo Pesmarica prvih besed (2010), Bina Štampe Žmavc za zbirko pravljic Cesar in roža (2010) ter Feri Laišček za Pesmi o Mišku in Belamiški (2012) ter Janja Vidmar za svoj mladinski roman Kebarie.

Društvo slovenskih pisateljev nagrado desetnica podeljuje že od leta 2004, vedno v mesecu maju.