Nagrada man booker: šest finalistov

Letos − po spremembi pravil − sta med finalisti prvič ameriška avtorja, J. Ferris in K. J. Fowler.

Objavljeno
09. september 2014 16.36
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Predsednik žirije najbolj pomembne in prestižne britanske literarne nagrade man booker, britanski filozof A. C. Grayling, je danes v upravnih prostorih londonske investicijske družbe Man Group oznanil letošnje finaliste: to so Joshua Ferris z romanom To Rise Again At a Decent Hour, Richard Flanagan z delom The Narrow Road to the Deep North, Karen Jay Fowler z romanom We Are All Completely Beside Ourselves, za katerega je letos že prejela nagrado PEN/Faulkner, Howard Jacobson z romanom J, britanski pisatelj indijskega rodu Neel Mukherjee z delom The Lives of Others in doslej dvakrat finalistka nagrade Ali Smith s knjigo How to Be Both.

Nagrado man booker (prej booker McConnell) so začeli podeljevati aprila 1969 kot britanski odgovor na francosko prix Goncourt: za petdeset tisoč funtov vredno nagrado za najboljši roman leta, ki ga je v angleščini napisal državljan Združenega kraljestva, Britanske skupnosti narodov (Commonwealth), Irske, Pakistana ali Južnoafriške republike, se letos prvič lahko potegujejo ameriški pisatelji.

Med šestimi finalisti (vsak prejme ček za 2500 funtov) sta pristala dva Američana, Ferris in Karen Jay Fowler, Richard Flanagan, pred leti gost festivala Fabula, je Avstralec, preostali trije, Jacobson, Mukherjee in Smith, imajo britanski potni list. Odslej velja, da žirija lahko nominira romane, da so le bili napisani v angleščini in jih je izdala založba iz Velike Britanije.

O zmagovalcu odloča žirija, v kateri so poleg Graylinga še profesor angleške književnosti na Oksfordski univerzi Jonathan Bate, profesorica ameriške književnosti na University of East Anglia Sarah Churchwell, nevrolog in direktor galerije znanosti na londonskem King's College Daniel Glaser, profesor z Oksfordske univerze in nekdanji predsednik britanskega centra Pen Alastair Niven ter pisateljica in novinarka Erica Wagner. Pravila nagrade določajo, da so člani žirije lahko ne le literarni kritiki, pisatelji in literarni znanstveniki, ampak tudi pesniki, politiki, igralci in drugi bralci, ki strastno cenijo dobro prozo.

Zmagovalca bodo oznanili v nedeljo, 14. oktobra, v londonski palači Guildhall in hkrati na programu BBC.