Nagrada vstajenje Viljemu Černu

Nagrado, namenjeno zamejskim in zdomskim pesnikom, pisateljem ter znanstvenikom, bo prejel za pesniško zbirko.

Objavljeno
16. april 2014 17.51
dgr*Viljem Cerno
V. U., Delo.si, STA
V. U., Delo.si, STA
Zamejsko nagrado vstajenje bo za leto 2013 prejel Viljem Černo za pesniško zbirko Ko pouno noći je sarce - Ko polno je noči srce, sporoča STA. Zbirko sta izdala Goriška Mohorjeva družba in Kulturno društvo Ivan Trinko, kot je zapisala komisija, pa se v pesmih nagrajenca zrcali hribovski svet zahodne karnajsko-terske Benečije.

V njih ni najti nič folklornega, preprostega in naivnega, temveč izrazito moderen pristop, poln bolečine. Osrednja tema Černovega pesniškega sveta je zemlja, ki so jo ljudje s trpljenjem obdelovali in vanjo polagali k večjemu počitku svoje drage. Zemlja ima dušo in nosi v sebi lepoto trav, cvetja, drevja in v njej pesnik začuti, da je tudi on del te narave, ki jo ljubi, kakor jo ljubijo tudi vsi njegovi bratje, tudi tisti, ki so odšli v širni svet, je v utemeljitvi nagrade zapisal član komisije Marij Maver.

Komisijo so sicer sestavljali Lojzka Bratuž, Robert Petaros, Zora Tavčar, Diomira Fabjan Bajc, Neva Zaghet, Magda Jevnikar in Maver. Iz lanske izvirne knjižne bere je komisija pregledala 19 del zamejskih in zdomskih avtorjev z letnico 2013, so sporočili iz odbora literarne nagrade vstajenje.

Černo je že 51. dobitnik literarne nagrade vstajenje. Nagrado mu bodo izročili na slovesnosti v ponedeljek, 28. aprila, v Peterlinovi dvorani v Trstu.

Nagrada vstajenje je sicer namenjena zamejskim in zdomskim pesnikom, pisateljem in znanstvenikom. Za leto 2012 jo je prejel Ivan Tavčar za pesniško zbirko Odselitev.