Najlepša slovenska knjiga je FAO 37.2.1, divji Jadran

Na slovenskem knjižnem sejmu so podelili nagrade za najlepšo knjigo.

Objavljeno
26. november 2013 14.50
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Na slovenskem knjižnem sejmu so podelili nagrade za najlepšo knjigo. Kot najlepšo slovensko knjigo je komisija Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev nagradila FAO 37.2.1, divji Jadran, ki je izšla v samozaložbi, avtorja Klemna Koširja. Za oblikovanje in ilustracije je poskrbela Barbara Ogrič Markež. Poleg te, so podelili še osem nagrad.

Nagrado za najlepšo slovensko knjigo v kategoriji književnost je kot posamezna knjiga prejelo delo Slovenski in portugalski pesniki XX. stoletja, ki je izšlo v sozaložništvu EPK Maribor in Guimaraes, oblikoval pa ga je Claudio Rodrigues. Med zbirkami je komisijo prepričala Žepna Beletrina 2013 Študentske založbe, ki jo je oblikovala Maja Licul. V kategoriji znanstvena in stvarna literatura je komisija nagradila oblikovanje Lene Likar v knjigi Slovenska pisateljska pot, ki sta jo izdala založba Didakta in Društvo slovenskih pisateljev. V kategoriji knjige za otroke in mladino so nagradili knjigo Matura 2014, ki jo je oblikovala Sanja Janša (Mladinska knjiga), med nagrajenimi monografijami in bibliofilskimi izdajami pa so Fragmenti predsokratikov, ki sta jih za Študentsko založbo oblikovala Liculova in Lucijan Bratuš.

Najlepša slovenska knjiga je prejela tudi nagrado v kategoriji poljudnih knjig, v kategoriji učbenikov pa so nagradili delo Obvladam, in sicer tako idejno zasnovo naslovnice učbenika, ki je delo Mojce Bizjak, kot notranjost, ki jo je oblikovala Alma Urbanija Bajde. Za najlepši strip so razglasili Založeni raj Izarja Lunačka, ki ga je za Forum Ljubljana oblikoval studio IlovarStritar, v kategoriji e-knjige pa žirija ni podelila nagrade.