Nobelova nagrada za književnost Harukiju Murakamiju?

Japonski pisatelj kraljuje na stavnicah za Nobelovo nagrado za književnost. Sledijo Joyce C. Oates, Peter Nadas in Assia Djebar.

Objavljeno
04. oktober 2013 16.29
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Na spletni strani Nobelove nagrade je zapisano znano pravilo, da se o vsakoletnih nominirancih za Nobelovo nagrado na področju literature uradno ne pisne nič konkretnega nič manj kot 50 let.

Tako, denimo, letos na strani ponujajo »najnovejše« podatke iz leta 1962, ko so nagrado dodelili Johnu Steinbecku, ki je imel na področju nominacij vsekakor dolgo kilometrino. Nominirali so ga v letih 1943, 1944, 1945, 1949, 1958, 1959, 1960 in 1961.

Pravila so pravila, a v času novih poti komuniciranja in tvitov niso edino in iz 18-članske Švedske akademije, kjer vsako leto pade končna odločitev o nagrajencu, je že pred poletjem prišel tvit, ki je napovedal, da so število kandidatov za laureata, ki bo nadaljeval seznam dosedanjih 109, zožili na peterico. Znan je tudi podatek, da so prejeli 195 nominacij, ustreznih pravilom, med njimi pa se jih je le 48 nanašalo na literate, ki so nominirani prvič.

Kako kaže na lestvicah? Tisk - novinarske agencije ali britanski Guardian - običajno upošteva podjetje Ladbrokes, kjer je mogoče o razpletu med zidovi Švedske akademije staviti od leta 2005, odtlej pa so laureata, ki ob nagradi odnese še 8 milijonov švedskih kron (okoli 923000 evrov), zadeli v polovici primerov.

Preroški so bili v letih 2006, 2008, 2009 in 2011, kar je uspeh, primerljiv z njihovimi napovedmi izidov športnih dogodkov.

Sodeč po tej tradiciji in napovedih ima letos zmago napol v žepu Japonec Haruki Murakami, v slovenščini dostopen s prevodi romanov Norveški gozd, Kafka na obali in letos izdanim 1Q84 ali delom O čem govorim, ko govorim o teku.

Slednje ni roman, ampak ena redkih knjig pomembnega pisatelja o teku. Murakami velja za enega najboljših tekačev med literati in rednega gosta maratonov, ultramaratonov in triatlonov.

Tudi njegova pot do morebitne Nobelove nagrade ni ravno finiš, ki bi se zgodil na kratki progi. Že večkrat je bil med osrednjimi kandidati, tokrat mu pripisujejo možnosti 3: 1. Pri Ladbrokesu je vodil tudi lani, a je naposled zmagal Kitajec Mo Yan, ki si je na lestvici delil drugo mesto z Nizozemcem Ceesom Nooteboomom.

Letos Murakamiju sledi Američanka Joyce Carol Oates s 6: 1 - v ZDA nad nagrado precej negodujejo, saj so jo nazadnje osvojili leta 1993 s Toni Morrison -, pa Madžar Peter Nadas s 7: 1, in Alžirka Assia Djebar z 10: 1. Med drugimi imeni so še Ko Un, Alice Munro, Adonis, Philip Roth, Thomas Pynchon in Ngugi wa Thiong'o, imena, katerega zven bi bil domač slovenskemu ušesu, pa med njimi ni.
Murakamiju največ možnosti pripisuje tudi lestvica konkurenčnega Unibeta. Po njej ima 11: 2 možnosti, Joyce Carol Oates, ki je tudi na tej lestvici druga, pa 7: 1.

Prvo Nobelovo nagrado - za področje medicine - bodo sicer letos razglasili 7. oktobra, kot vselej pa bo ob nagradi za mir najodmevnejša ravno razglasitev literarne nagrade.