Nobelova nagrajenka za književnost je Alice Munro

Poklon Švedske akademije kanadski mojstrici kratke proze.

Objavljeno
10. oktober 2013 14.28
Nobel Prize Literature
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Na Švedski akademiji v Stockholmu so pravkar objavili ime letošnjega prejemnika Nobelove nagrade za področje književnosti.

Letos je to prejemnica, kanadska pisateljica Alice Munro, ki so jo ob razglasitvi označili za mojstrico sodobne kratke proze.

V slovenščino sta prevedeni njeni knjigi Preveč sreče - zgodbe in Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva.

Rodila se je leta 1931 v Winghamu v Ontariu, zaposlena pa je bila na University Of British Columbia in University Of Queensland. Pisala je za New Yorker, The Atlantic Monthly, Grand Street, Mademoiselle in The Paris Review. Njeno delo The Bear Came Over The Mountain je bilo leta 2006 preoblikovano v scenarij za film v režiji Sarah Polley Daleč od nje (Away From Her), ki so ga distribuirali tudi v Sloveniji.

Označujejo jo za pisateljico, ki piše predvsem kratko prozo, zgodbe, ki presenečajo z globino, modrostjo in natančnostjo. Njena zgodnja dela obravnavajo predvsem dileme mladega dekleta, ki prihaja v navzkriž s starši in s preostalim svetom, v kasnejših knjigah pa se je osredotočila na samske ženske srednjih let in obdobje starosti.

Od leta 1968 je objavila 14 zbirk izvirne kratke proze, nazadnje lani Dear Life.

Munrovovi bo ob Nobelovi nagradi pripadla še finančna nagrada 8 milijonov švedskih kron, kar je okoli 923 tisoč evrov.

Leta 2009 je sicer dosegla že prestižno nagrado Man Booker International Prize, doma v Kanadi pa kar trikrat Governor General's Award.

Od leta 1901 so sicer razglasili že 106 Nobelovih nagrad za področje literature. Doseglo jo je le 12 žensk, štirikrat pa so jo razdelili med dva pisatelja. Povprečna starost pisateljev v času, ko so dosegli nagrado, je 64 let.

Stavnice, ki so vsako leto aktualne v tednih pred težko pričakovano podelitvijo nagrade, tokrat niso imele povsem prav. Na njih so največ možnosti za zmago pripisovali Japoncu Harukiju Murakamiju, sledili so Američanka Joyce Carol Oates, Madžar Peter Nadas in Alžirka Assia Djebar, med drugimi imeni so bili še Ko Un, Adonis, Philip Roth, Thomas Pynchon, Ngugi wa Thiong'o in - tudi Alice Munro.