Nova pesniška zbirka Andraža Poliča navdahnjena s tremi mesti

Rdeča nit pesniške zbirke Ona je mesto iskanje ljubezni v ekstatični, nadrealistični pesniški montaži.

Objavljeno
09. september 2013 18.06
bsa*antikvariat
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Na Inštitutu IRIU so danes predstavili pesniško zbirko Andraža Poliča Ona je mesto, ki je izšla pri založbi Franc-Franc. Kot je za STA dejal Polič, je rdeča nit zbirke iskanje ljubezni v ekstatični, nadrealistični pesniški montaži. Zvečer bo Polič z igralko Natašo Burger zbirko predstavil še v obliki glasbeno-poetičnega gledališča.

Pesniška zbirka je po Poličevih besedah zapisana kot koncert, allegro largo, presto za tri mesta - Ljubljano, Prago in New York. To je avtorjeva 12. pesniška zbirka, navdahnjena s tremi mesti - slovensko prestolnico, kjer se je rodil, češko, kjer trenutno živi, in New Yorkom, ki ga je nedavno obiskal.

Od prejšnjih pesniških zbirk se razlikuje po ritmu, ki je, tako Polič, »zaneseno nadrealistično statičen«. Če so bile prejšnje zbirke bolj mistične in meditativne, tokratna prinaša eksplozijo urbanega mestnega doživljanja, je pojasnil pesnik.

Pesniška zbirka, ki je izšla v zbirki Križpotje, je nastajala pet let. Spremno besedo je zapisal Milan Dekleva.

Pesnik, glasbenik, skladatelj in igralec Andraž Polič (1972) je med drugim ustvaril glasbo za več deset gledaliških predstav doma in v tujini. Nastopa z avtorsko skupino Hamlet Express.