Novinarki Meti Krese na Dunaju nagrada za reportažo o Romih

Novinarka Meta Krese je letošnja dobitnica nagrade Writing for CEE in prva Slovenka, ki si je prislužila to priznanje.

Objavljeno
22. november 2011 22.12
Posodobljeno
22. november 2011 22.12
Ti. K., Delo.si
Ti. K., Delo.si
Dunaj - Nagrado podeljujeta Bank Austria in Avstrijska tiskovna agencija (APA) za spodbujanje novinarskega raziskovanja Evrope in evropskih integracij. Kresetova je prva slovenska dobitnica te nagrade, prislužila pa si jo je z reportažo o bivanjskih razmerah v romskih naseljih, piše STA.

Kresetova je v zahvalnem nagovoru po prejemu nagrade pojasnila, da prihaja iz države, kjer imajo tako državljani kot državne institucije še vedno negativen pogled na priseljence in Rome. Stereotipi, ki so še vedno močno vkoreninjeni v družbi, pa se odražajo tudi v medijih, je dejala. Po njenih besedah so romske družine v Sloveniji še vedno izolirane od večinskega prebivalstva.

Sama ne opozarja na probleme, je za STA poudarila po prireditvi, ampak je le zapisovala, "kaj se dogaja na Dolenjskem. "In kar se dogaja, je groza". Stanje v romskih naseljih je namreč po njenih besedah brezupno, "saj so bile stvari že od samega začetka napačno postavljene, zato si ne znaš predstavljati, kako se bo to rešilo".

A kot je dodala, so jo ljudje po objavi članka spraševali, zakaj ni napisala, da Romi v Sloveniji tudi dobro živijo. "Seveda nekateri dobro živijo, ampak nekateri pa živijo grozljivo".

Prejemnica nagrade je po prireditvi za STA še priznala, da ideja za reportažo, ki so jo marca objavili v slovenski izdaji revije National Geographic, ni bila njena. Po njenih besedah je Jerneja Turin iz Amnesty International Slovenija vprašala fotografa Arneta Hodaliča, ali bi fotografiral romska naselja. Prav Hodalič pa je Kresetovo povabil, naj napiše reportažo. Hodaličeve fotografije tudi krasijo reportažo.

Bank Austria in APA sta nagrado za prispevke, ki se ukvarjajo z Evropo in njenimi prebivalci s poudarkom na srednji in vzhodni Evropi podelili že osmič, nagrajenec pa poleg priznanja dobi tudi denarno nagrado v višini 5000 evrov. Pred Kresetovo so jo prejeli avtorji iz Avstrije, BiH, Bolgarije, Češke in Nemčije. Kot je v današnjem uvodnem nagovoru poudaril Gianni Franco Papa iz Unicredit Bank Austrie, so nagrade namenjene prispevkom, ki prispevajo k podiranju ovir in preseganju predsodkov.

Šestinpetdesetletna Meta Krese je slovenska novinarka in fotografija, ki je delala za številne slovenske časopise in revije, so podeljevalci zapisali v sporočilu za javnost. Za svoje delo je bila doslej večkrat tudi nagrajena, med drugim je leta 2006 od Društva novinarjev Slovenije prejela nagrado za izstopajoče novinarske dosežke.