NUK bo letos v arhiviranje vključili tudi tvite

V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) bodo arhivirali zapise s Twitterja in s spletnih strani z domeno .si.

Objavljeno
27. januar 2013 10.07
bsa_NUK
Je. G., Delo.si; STA
Je. G., Delo.si; STA
Ljubljana- Podobno kot v mnogih državah po svetu si tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) že prizadevajo za arhiviranje slovenskih spletnih mest, letos pa načrtujejo tudi začetek selektivnega arhiviranja slovenskega dela družbenega omrežja Twitter kot tudi vseh spletnih strani z domeno .si.

Pri narodni in univerzitetni knjižnici so se z namenom trajnega ohranjanja slovenske kulturne dediščine lotili zajema določenih slovenskih spletnih že leta 2008, podobno kot to že ves čas počnejo pri fizičnih nosilcih vsebin, je pojasnil vodja enote za razvoj in upravljanje digitalne knjižnice Matjaž Kragelj.

Trenutno so v arhivu shranjene pretekle različice okoli 900 spletnih mest, v glavnem s področij javne uprave, visokega šolstva, znanosti in kulture, letos pa želijo zajem razširiti na vse domene s končnico .si.

Prav tako načrtujejo tudi selektivno zajemanje in arhiviranje sporočil na omrežju Twitter, predvsem kot dopolnitev obstoječim spletnim mestom, ki jih že zajemajo.

»Arhiviranje vsebin na družabnih omrežjih podpiramo, saj je s stališča raziskovanja določenega prostora ali zgodovinskega obdobja tudi to izredno uporaben vir informacij, ki dopolnjuje ostale že dalj časa prisotne in zanesljive vire,« je dejal Kragelj, ki meni, da si Slovenija ne more privoščiti, da ne bi zbrali in ohranili vsaj del tega gradiva za zanamce.

»Še posebej se nam zdi smiselno arhiviranje tvitov v povezavi s pokrivanjem dogodkov, kot so volitve, pomembnejši družbeni, športni ali kulturni dogodki,« dodaja.

Med zanimivosti, ki jih je mogoče razbrati iz arhiva, Kragelj uvršča tudi razvoj slovenska spleta, vizualnega podobe spletnih strani in tudi njihove vsebine in kako so se te skozi leta spreminjale.

Spletni arhiv bodo javnosti uradno predstavili v okviru konference mednarodnega druženja za trajno ohranjanje spleta (IIPC), ki jo gostijo aprila 2013 v Ljubljani, do takrat pa je testna različica spletnega arhiva dostopna na tem naslovu.