Papež: Krivde za Jezusovo smrt ne gre pripisati vsem Judom

Skoraj štiri leta po izidu prve knjige bo 10. marca izšel še drugi del knjige Jezus iz Nazareta izpod peresa papeža Benedikta XVI. V knjigi, katere odlomke so v Vatikanu objavili v sredo, papež med drugim piše o tem, da krivde za Jezusovo smrt na križu ni mogoče pripisati celotnemu ljudstvu Izraela.

Objavljeno
03. marec 2011 10.52
Posodobljeno
03. marec 2011 11.08
T. L., delo.si
T. L., delo.si
Vatikan je v sredo objavil tri poglavja v italijanščini iz druge papeževe knjige z naslovom Jezus iz Nazareta - od vstopa v Jeruzalem do vstajenja, knjiga pa bo uradno izšla 10. marca, poroča STA.

Benedikt XVI. je v knjigi osvetlil zadnje ure Jezusovega življenja, vključno z njegovo obsodbo na smrt zaradi bogokletstva, in analiziral posamezne evangelije, da bi pojasnil, zakaj Judom ni mogoče pripisati kolektivne krivde za Jezusovo smrt. Njegovo usmrtitev naj bi zahtevali takratni judovski svečeniki in privrženci razbojnika Barabe. "Kako bi lahko celotno ljudstvo ... pozvalo k smrti Jezusa?" se je ob tem spraševal papež.

V knjigi tudi piše, da je bil Jezus Jud in da so tudi v njegovi skupnosti, iz katere je izhajal, bili Judi. Obenem je papež zavrnil trditev, da je bil Jezus revolucionar, njegovo sporočilo tudi ni predstavljalo nevarnosti za rimske vladarje, kršitve judovskih verskih zakonov pa niso zadevale pristojnosti Rimljanov.

Skoraj 370 strani dolga knjiga bo izšla v osmih jezikih. Benedikt XVI. jo je pisal slabi dve leti v prostem času, končal pa jo je poleti 2009. Knjiga po poročanju DPA prinaša neposreden vpogled v vero in razmišljanje Svetega očeta.

Prva knjiga o Jezusu iz Nazareta je izšla aprila 2007 ob 80. rojstnem dnevu Benedikta XVI. in se je že v prvem tednu povzpela na seznam največjih prodajnih uspešnic. V njej je papež osvetlil Jezusovo življenje od krsta do njegovega zveličanja in je, kot je v uvodu v knjigo pojasnil, odraz njegovih osebnih raziskav o Bogu.

Papeževa knjiga bo izdana slabe tri mesece po izidu knjige pogovorov s papežem Benediktom XVI. z naslovom Luč sveta, ki jo je po pogovorih z  Benediktom XVI. spisal nemški novinar Peter Seewald.