Podoba papeža 
skozi intervjuje

Papeži ne dajejo intervjujev, to tradicijo je prvič v zgodovini Cerkve julija lani prekinil Benedikt XVI. Nemški novinar Peter Seewald je pogovor, v katerem papež odkrito odgovarja tudi na vprašanja o spolnih zlorabah, homoseksualnosti, celibatu in svojem življenju pred papeštvom, objavil v knjigi Luč sveta, ki je izšla tudi v slovenščini.

Objavljeno
18. februar 2011 18.09
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura
Papeži ne dajejo intervjujev, to tradicijo je prvič v zgodovini Cerkve julija lani prekinil Benedikt XVI., ko je med počitnicami v poletni rezidenci Castel Gandolfo v bližini Rima neposredno odgovarjal na vprašanja nemškega novinarja Petra Seewalda. Pogovarjala sta se od ponedeljka do sobote po uro na dan in Seewald je te pogovore objavil v knjigi Luč sveta, ki je konec novembra na isti dan izšla v več jezikih v različnih državah, slovenski prevod dr. Antona Štruklja pa je izšel prejšnji teden pri založbi Družina.

Ker je poglavar 1,2 milijarde katoličanov nenavadno odkrito in jasno odgovarjal tudi na vrsto vprašanj 
o škandalih v Cerkvi, od spolnih zlorab otrok do homoseksualnosti, pa tudi o izzivih, s katerimi se sooča Cerkev, od celibata, ženskega duhovništva, naraščajoče sekularizacije družbe in podobno, in ne nazadnje tudi o svojem življenju papeža in življenju pred letom 2005, ko to še ni bil, so knjigi že ob izidu napovedovali, da bo bestseler. In res je bila že po dveh mesecih uspešnica z več kot milijon prodanimi izvodi. Prvih petdeset tisoč jih je bilo v Italiji nemudoma razprodanih, celoten ponatis pa je bil rezerviran, še preden je izšel. V angleščini so natisnili sto tisoč izvodov, v francoščini osemdeset tisoč, v nemščini dvesto tisoč ... V slovenščini, ki se je pridružila osemnajstim drugim jezikom, je knjiga izšla v dokaj skromni nakladi – tisoč petsto izvodov. Knjiga je vsebinsko zanimiva in berljiva ter prav zato zanimiva za širši krog bralcev, sploh ne samo vernih.

Šestinpetdesetletni novinar Seewald, ki je bil včasih goreč komunist in si je prizadeval za ponovno ustanovitev komunistične stranke ter bil izdajatelj več komunističnih časopisov, pred leti pa se je spreobrnil v katolika, je knjigo ob izidu v slovenščino v Ljubljani osebno predstavil. Z Ratzingerjem je naredil že dva intervjuja za časopis, toda takrat je bil ta še kardinal, pogovor s papežem pa je nekaj drugega, je povedal.

Pred intervjuji je bil nervozen, a za to obstajajo dobra zdravila, je dejal: »Zvečer sem za dober spanec popil kozarec rdečega vina, zjutraj pa sem zmolil rožni venec.« Seewald je povedal, da Ratzingerja spremlja že dvajset let in da se kot papež ni spremenil, razen v tem, da je na njem opaziti breme papeške službe. »Vidi se tudi, da so ga potrle spolne zlorabe, ki so bile lani razkrite.« Ratzinger se je pred izvolitvijo za papeža intenzivno posvečal teologiji, bil je najmlajši teolog na koncilu in kot predstojnik kongregacije za nauk vere desna roka svojega predhodnika Janeza Pavla II.,
tako da je poznal vse tokove v Cerkvi. »Spoznal je, da so najbolj nevarni sovražniki znotraj Cerkve, in ne zunaj nje,« je dejal Peter Seewald.
Namen knjige ni, da bi bralci sprejeli papeževa stališča, ampak da bi jih spoznali, je dejal avtor in dodal, da knjiga posreduje pristno osebno podobo o Benediktu XVI.

Duhovnik, ki je konec novembra lani bral iz knjige Luč sveta na Trgu sv. Petra v Vatikanu