Pozivajo proti kupovanju slovarja: razlaga »družine« ni prava

Zavod za družino in kulturo življenja moti, ker je družina predstavljena kot »skupnost enega ali obeh staršev z otrokom, otroki«.

Objavljeno
16. oktober 2014 13.56
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Nova, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika, ki so jo tukajšnji uporabniki dolgo pričakovali in pred dnevi vendarle dočakali, štiriinštirideset let po izidu prve od petih knjig in triindvajset let po izidu zadnje, čisto povsod ni sprožila največjega navdušenja.

Neprofitna organizacija Zavod za družino in kulturo življenja je na spletni strani 24kul.si, ki služi za informiranje članov in simpatizerjev, v sredo, dan po izidu slovarja objavila poziv z naslovom Odpovejte Slovar slovenskega knjižnega jezika s kontroverznim pojmovanjem družine!

Na silo spremenili pomen družine

Zavod, čigar poslanstvo je »povezovanje vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja«, oziroma avtorico Marijo Hval je zmotila nova slovarska razlaga v geslu družina: v novem slovarju, opozarja avtorica, »so se uresničile napovedi, da bodo radikalni aktivisti in zagovorniki teorije spola ideološko in brez družbenega soglasja spremenili pomen nekaterim slovenskim besedam. Tako so avtorji, po naročilu slovenskih radikalnih organizacij, na silo spremenili pomen družine.«

Kaj se zdi omenjenemu zavodu sporno? V prvi izdaji SSKJ je bila družina razložena kot »zakonski par z otroki ali brez njih«, v zdajšnji je pomen razložen kot »skupnost enega ali obeh staršev z otrokom, otroki«.

Tej razlagi Zavod pravi »kontroverzna« in dodaja: »Avtorji so družino po novem opredelili kot 'skupnost enega ali obeh staršev z otroki', čemur sta dodani enostarševska in istospolna družina. Pri tem se je treba vprašati − kdo je zapisal to opredelitev in kdo je vključil ta pojem v slovar?«

Zanikanje očetovstva in materinstva

Zavod na vprašanje odgovori kar sam: slovar, ki zaradi omenjene razlage v hipu postane »sporni slovar«, je podpisala »skupina strokovnjakov po vodstvom dr. Marka Snoja, ki je klonila pod pritiski zagovornikov radikalne teorije spola in na silo spremenila pojem družine. S takšno opredelitvijo ni opredelila samo pomena pojma družine, temveč tudi pojma družine v vseh zakonih, učnih načrtih in programih. Prav tako so zavestno iz družine izključili pojem materinstva in očetovstva ter v slovar neposredno vključili teorijo spola, ki zanika pomen očetovstva in materinstva za razvoj otroka.

Zato pozivamo vse bralce, naj čim prej odpovejo svoja naročila na Slovar slovenskega knjižnega jezika in s tem odrečejo finančno podporo ideološko spornemu jezikovnemu projektu Cankarjeve založbe. O tem seznanite tudi svoje prijatelje in sodelavce. Prav tako naj ustrezne institucije naredijo novo izdajo Slovarja slovenskega knjižnega jezika, ki bo za razliko od tega užival družbeno soglasje.«