Predin v Zagrebu o nesrečnici iz harema

Knjižni prvenec je posvečen človeku, ki ga je seznanjal z urbanostjo Zagreba.

Objavljeno
20. februar 2013 12.31
17.4.2011 Slovenija, Ljubljana. Zoran Predin, glasbenik, pevec in avtor.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
»Ali ima naslov knjige Zorana­ Predina kakšno povezavo z eno najpopularnejših nadaljevank, ki jo ta hip predvajajo na Hrvaškem,« me je vprašal eden bolj znanih hrvaških glasbenikov včeraj ob koncu­ predstavitve tiskane izdaje koščkov­ iz Predinovega življenja v Zagrebu.

Odgovor bo bržkone moral najti­ vsak sam, ko bo prebral 208 strani zbirke potopisnih in avtobiografskih zgodb Druga ženska iz harema »ikone jugoslovanskega novega vala«, kot je Predina predstavil Hrvoje Horvat, publicist, ki je, med drugim, uredil in spisal biografijo slovitega Branimirja Štulića, frontmana znamenite zagrebške skupine Azra.

Zagrebški Vip klub je bil včeraj prizorišče predstavitve knjižnega prvenca Zorana Predina Druga ženska iz harema, ki je na Hrvaškem izšel v založbi Aquarius Records in popisuje koščke iz avtorjevega življenja. S prepoznavnimi metaforami, provokacijo in humorjem opisuje zgodovino nekega časa z nekakšnim, kdo bi si mislil, ciničnim odmikom od lastne ­pomembnosti.

Predin je o prvencu razkril, da je posvečen enemu od njegovih najboljših prijateljev, »človeku, ki ga je seznanjal z urbanostjo Zagreba, kozmopolitstvom in še s čim«, Darku Glavanu, znanemu hrvaškemu glasbenemu kritiku, ki je pred štirimi leti umrl v še vedno dokaj nepojasnjenih okoliščinah.