Pričevanja Poldeta Bibiča: Velika igralska družina

Mladinska knjiga je izdala knjigo Poldeta Bibiča Velika igralska družina, v katero so združili njegovi avtorsko prenovljeni knjigi Soigralke in Soigralci.

Objavljeno
05. september 2013 23.59
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura
Predstavitveni prostor Konzorcija, največje tukajšnje knjigarne, sta dve imeni - Milena Zupančič in Polde Bibič - v četrtek popoldan zapolnili kot nikdar: predstavitev dveh monografij iz programa gledaliških listov SNG Drama Ljubljana, prve o Mileni Zupančič, druge posvečene Bibiču in knjige prvaka Drame Velika igralska družina, ki jo je izdala založba Mladinska knjiga, je bila prostor za spomin in poklon pokojnemu velikemu igralcu in čas prisluhniti veliki igralki. Kot je povedal ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor sta monografiji začetek niza knjig o vrhunskih slovenskih gledaliških umetnikih.

Pogovoru s portretiranko Mileno Zupančič, Igorjem Samoborjem in urednico Draminih monografij Mojco Kranjc sta se pridružila režiser Dušan Jovanović, ki je prebral nonšalantno pesem o svoji življenjski sopotnici Mileni Zupančič, članica igralskega ansambla Drame Saša Pavček in Aleš Berger, eden izmed piscev monografije o Poldetu Bibiču in urednik njegovih knjig Soigralke in Soigralci.

Polde Bibič (1933-2012) ni bil le vrhunski gledališki in filmski ustvarjalec, ampak tudi izjemen pisec memoarske proze, ki je znal v gledališču detektirati tako rekoč vse, od zapletenega zakulisja, odra in detajlov igre, ki jih je kot soigralec najpogosteje opazoval iz največje bližine, poroča - pogosto humorno - pa tudi o vsem humornem, kar je v njegovem času brbotalo zunaj gledališč.