Prodati Shakespeara: neumnost!

Londonska univerza je te dni tarča posmeha vodilnih britanskih akademikov, saj se je njeno vodstvo odločilo prodati nekaj prvih natisov del Williama Shakespeara.

Objavljeno
04. september 2013 15.02
*ap*BRITAIN SHAKESPEARE PORTRAIT
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura
Vodstvo univerze, piše londonski Telegraph, je prepričano, da za komplet štirih del iz prve izdaje njegovih zbranih dram na dražbi, ki jo načrtujejo letos novembra, lahko iztrži pet milijonov funtov (5,9 milijona evrov), kljub pridržku, da knjige tudi po prodaji stalno hranijo v univerzitetni knjižnici.

V kompletu je poleg izdaj iz let 1664 in 1685 tudi izvod tako imenovanega prvega folia iz leta 1623, ki ga raziskovalci upoštevajo kot najbolj zanesljiv vir. Komplet je univerzitetni knjižnici podaril ameriški filantrop Sir Louis Sterling.

Direktor knjižnice Christopher Pressler je v izjavi za londonski Times povedal, da bodo denar porabili za nakup rokopisov iz dvajsetega in enaindvajsetega stoletja in da so dela, ki jih nameravajo dati na dražbo, duplikati. Na to izjavo se je odzval gostujoči profesor na londonskem University College Sir Brian Vickers in opozoril, da izvodi iste izdaje nikdar niso enaki, saj je bilo v času natisa običajno, da so popravke vstavljali med tiskom: »V enem od teh izvodov je lahko popravek, ki je begal raziskovalce dolga desetletja in zadeve doslej še niso razrešili. Prodati te knjige je največja neumnost. Za raziskovalce so ti dokumenti neprecenljive vrednosti.«

Tiskovni predstavnik univerze je potrdil, da je zamisel naletela na ogorčen odziv in da bodo o morebitni prodaji še razmislili.