Prva knjiga J. K. Rowling za odrasle

Črna komedija o rivalstvu, lažeh in prevarah v malem mestu z naslovom »The Casual Vacancy« bo izšla 27. septembra.

Objavljeno
21. september 2012 18.33
Priljubljena pisateljica
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

Včetrtek, 27. septembra, se pripravlja veliki založniški dogodek - izid prvega romana za odrasle britanske pisateljice J. K. Rowling z naslovom »The Casual Vacancy«. Čarovnikov in metel v njem ne bo, kljub temu pa bo po besedah predstavnikov založbe Little, Brown & Co, ki ga bo izdala, iz njega sijala magija.

Sodeč po kratkem povzetku vsebine, ki so ga razkrili javnosti, gre za črno komedijo, ki opisuje rivalstvo in dvojno moralo v na videz idiličnem majhnem angleškem mestecu z imenom Pagford. Tok dogodkov sproži nenadna smrt pomembnega in priljubljenega mestnega veljaka. Po začetnem šoku se začne bitka za njegov stolček v mestnem svetu, največja bitka, ki se je kdajkoli zgodila v malem mestu. Bogati se borijo proti revnim, starši proti svojim otrokom in žene proti svojim možem. Volilno bitko spremljajo laži, prevare in nepričakovana razkritja, idilične kulise malega mesteca padajo ena za drugo.

Ta knjiga je prva, ki jo je Rowlingova napisala po sedemdelni sagi o Harryju Potterju. Zadnji del Potterja z naslovom Harry Potter in Svetinje smrti (Harry Potter and the Deathly Hallows) je izšel leta 2007. V letu 2008 je izdala še izbor zgodb iz Harryja Potterja z naslovom The Tales of Breedle The Bard. Saga je bila prodana v nakladi 450 milijonov knjig v 74 različnih jezikih, Rowlingova pa je z njo zaslužila 620 milijonov funtov.

Veliko avtorjev otroške literature se je poskušalo uveljaviti v svetu literature za odrasle, a večinoma brez uspeha. Eden od njih je bil tudi A. A. Mline, avtor Medvedka Puja, ki je bil pred to svojo otroško uspešnico obetaven pisec dram in romanov za odrasle, po Puju pa z pisanjem za odrasle ni več imel sreče. Za Rowlingovo pravijo, da ima vsaj to prednost, da je Potter poleg otroške publike imel tudi zelo številčno publiko za odrasle.

Založnik je povedal, da bodo roman The Casual Vacancy, ki bo obsegal 480 strani, izdali v tiskanem formatu, kot elektronsko knjigo in kot avdio knjigo. Začetna naklada bo dva milijona izvodov, na voljo pa bo v mnogih britanskih in ameriških knjigarnah. Naslovnica romana je bila razkrita pred nekaj meseci – kričeče rdeča je z rumenim robom in opaznim črnim znakom X. Slovenski prevod romana bo izšel pri Mladinski knjigi, najverjetneje enkrat do konca tega leta.

Prihodnji teden bo J. K. Rowling dala nekaj intervjujev za izbrane britanske medije. Enega od njih bomo povzeli tudi v našem časopisu.