Roman J. K. Rowlingove ni slab, a ni mojstrovina

Prve kritike pisateljičine knjige za odrasle.

Objavljeno
27. september 2012 18.04
J. G., kultura
J. G., kultura

Oboževalci pisateljice J. K. Rowling so danes ponoči čakali v vrstah pred britanskimi knjigarnami, da bi med prvimi prišli do izvodov pisateljičine prve knjige za odrasle.

Vrste pred knjigarnami so bile resda krajše kot takrat, ko so izhajale knjige o Harryju Potterju, vseeno pa sta bila radovednost in vznemirjenje precejšnja.

Dolgo pričakovani roman z naslovom The Casual Vacancy, objavljen pet let po zadnji knjigi iz serije o malem čarovniku z naslovom Harry Potter in svetinje smrti, je prišel v knjigarne hkrati (27. septembra) v ZDA, Britaniji ter v francoskem in nemškem prevodu.

Številni od kupcev romana za odrasle so oboževalci Harryja Potterja, ki so vmes odrasli. Zadnje knjige o čarovniku so samo prvi dan v Britaniji prodali 2,6 milijona izvodov, možnosti, da bi The Casual Vacancy to številko presegel ali vsaj dosegel, niso prav velike.

Peščica kritikov, ki je imela priložnost knjigo brati že pred izidom, o njej ne govori v superlativih. Po sodbi agencija Associated Press je roman izzivalen, topel in poln čustev. Guardian piše, da knjiga ni »mojstrovina, čeprav sploh ni slaba: inteligentna, zanimiva in pogosto zabavna.« Daily Telegraph meni, da je knjiga mestoma smešna, drugače pa polna krutosti in obupa. Večina kritikov meni, da bi pomanjkanje simpatičnih likov lahko odvrnilo bralce.

Zgodba knjige se dogaja v Pagfordu, idiličnem podeželskem gnezdecu s prikupnim, tlakovanim mestnim trgom in z očarljivo opatijo. Toda za nedolžno zunanjo podobo divjajo nenehne bitke. Bogati se spopadajo z revnimi, najstniki s starši, žene z možmi, učitelji z učenci. V Pagfordu ni nič tako, kot se zdi. Boj za prazen sedež v mestnem svetu, ki je ostal za Barryjem, se razplamti v pravo vojno. Kdo bo zmagovalec volitev, ki jih zaznamujejo razburkane strasti, dvoličnost in nepričakovana razkritja, so vprašanja, ki se postavljajo romanu.

Roman J.K. Rowlingove, najbogatejše pisateljice in ene od dvanajstih najbogatejših Britank (njeno premoženje je ocenjeno na približno 700 milijonov evrov), bo v slovenskem prevodu izšel pri Mladinski knjigi konec leta, njen naslov bo Prazen stolček.