Rožančeva nagrada v roke Miklavžu Komelju

Nagrado za najboljše esejistično delo je žirija pravkar namenila Miklavžu Komelju za knjigo Nujnost poezije.

Objavljeno
21. september 2011 21.27
Posodobljeno
21. september 2011 21.27
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

Letošnjo nagrado za najboljše esejistično delo, poimenovano po pisatelju Marjanu Rožancu, enem najvidnejših slovenskih esejistov 20. stoletja, ki jo podeljujejo od leta 1993, je žirija pod vodstvom Edvarda Kovača pravkar v Centru kulture Španski borci namenila Miklavžu Komelju za knjigo Nujnost poezije.

Žirija, ki jo je vodil Edvard Kovač (predsednik), v njej pa so odločali še Jelka Ciglenečki, Milček Komelj, Miha Pintarič in Barbara Pogačnik, je zapisala, da so Komeljevi zapisi o poeziji izpisani poetično, kar ni za pesnika nič nenavadnega, vanje pa dosledno vnaša tudi načelo paradoksa.

»Bralec bo težko soglašal z vsemi miselnimi bravurami avtorja, toda užival bo v sozvočju njegovih idej, pa tudi v disharmoniji njegovih miselnih obratov, saj se prav v tem kaže umetnost njegovega peresa. Odlika knjige je tudi to, da združuje svetovljanstvo z domoljubjem in svetovno zgodovino z našim posamičnim trenutkom. Avtor bo bralca knjige do konca presenečal, morda se bo v svojih smelih trditvah zazdel kdaj pretiran, vsekakor pa intelektualno zanimiv in umetniško dovršen.«

Razglasitev letošnjega nagrajenca je sledila literarnemu večeru, na katerem je bilo mogoče prisluhniti odlomkom iz nominiranih knjig, poleg nagrajenčeve knjige še delom Aleša Bergerja, Petra Kolška, Andreja Medveda in Iva Svetine.

Nagrado sta najprej podeljevala založba Mihelač in časnik Dnevnik, od leta 1998 pa Sklad Marjana Rožanca, ki sta ga ustanovili založbi Nova revija in Mihelač.

Podelitev letošnje nagrade bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici pri Velikih Laščah.

Doslej so Rožančevo nagrado dobili Drago Jančar (trikrat), Jože Snoj, Tomo Virk, Matevž Kos, Aleš Berger, Milan Dekleva, Edvard Kovač, Iztok Geister, Vinko Möderndorfer, Vinko Ošlak, Gorazd Kocjančič, Aleksander Zorn, Aleš Šteger, Dušan Jovanović, Ifigenija Simonović in Peter Kovačič Peršin.