Seminar slovenskega jezika

Naslovna tema letošnjega seminarja, ki se bo sklenil 13. julija, je Ideologije v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi.

Objavljeno
02. julij 2012 13.46
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana - V organizaciji Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik, ki deluje v okviru oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani se danes začenja 48. seminar slovenskega jezika, literature in kulture.

Seminar vsako leto v juliju na Filozofski fakulteti v Ljubljani združi udeležence z vseh koncev sveta v skupnem prizadevanju pridobiti čim več znanja o slovenskem jeziku, literaturi in kulturi. Letos se bo na prireditvi zbralo 105 udeležencev iz 26 držav, večinoma študentov in univerzitetnih profesorjev slovenščine, slavistov ter drugih znanstvenih delavcev, prevajalcev in kulturnih delavcev iz slovenskega zamejstva, poroča STA.

Odprtje seminarja bo drevi ob 20. uri v atriju Mestnega muzeja Ljubljana. Udeležence bodo nagovorili predsednik republike Danilo Türk, rektor Univerze v Ljubljani Radovan Stanislav Pejovnik, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Aleksander Zorn, ljubljanski župan Zoran Janković in drugi. Sledil bo glasbeni nastop Janija Kovačiča.

Strokovni del programa sestavljajo lektorske vaje, konverzacijski tečaji, vaje iz fonetike, posebni izbirni tečaji in predavanja strokovnjakov s področja slovenskega jezikoslovja, literature, humanističnih in drugih ved, ki bodo letos ubrana na temo Ideologije v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi.

Popoldansko-večerni spremljevalni program med drugim vključuje oglede Ljubljane, literarni večer z Barbaro Korun, ogled predstave kolektiva Narobov z naslovom Večerni program, celodnevno ekskurzijo na Gorenjsko, projekcijo filma Stanje šoka, okroglo mizo z naslovom Jezik, umetnost, znanost in ideologija ter zaključni koncert s skupino Melanholiki.

Udeleženci seminarja so v Slovenijo prišli večinoma s pomočjo štipendij, ki jih podeljuje ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport za promocijo ter znanstveno proučevanje in širjenje slovenskega jezika, literature in kulture na univerzah po svetu in v slovenskem zamejstvu, je zapisano na spletni strani Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik.