Shining Stephena Kinga ima nadaljevanje

Danny Torrance, otroški protagonist kultnega romana The Shining, nastopa tudi v novem Kingovem romanu Doctor Sleep.

Objavljeno
18. september 2013 18.27
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Tistim, ki se že tri desetletja in pol sprašujejo, kaj se je zgodilo z Dannyjem Torranceom, protagonistom romana The Shining Stephena Kinga iz leta 1977, ki mu je tri leta po izidu sledil še istomenski film režiserja Stanleyja Kubricka z Jackom Nicholsonom, je šel kultni avtor horrorja na roke in - napisal nadaljevanje.

V ZDA njegov izid napovedujejo za 24. september, kar bo tri dni za Kingovim 66. rojstnim dnevom, naslovljen bo Doctor Sleep, njegov protagonist pa bo znova Danny. V Kubrickovi filmski verziji ga je igral Danny Lloyd.

Oziroma sedaj že Dan, ki se bo na straneh romana soočal z vprašanjem, kako se otresti dediščine očetovega obupa, alkoholizma in preobrazbe v nasilneža, morilca. Oče je v prvem delu sicer čez zimo prevzel vodenje praznega hotela Overlook, v katerem pa je situacija kmalu ušla izpod nadzora in se končala s tragedijo. Hotel je proizvajal zlobno energijo in - tako se je zdelo - imel nezaželene, skrivnostne obiskovalce ...

Odrasli Danny bo svoj talent - nadnaravno izžarevanje, sposobnost branja misli, »sijal« je že kot otrok - uporabljal v dobre namene.

Zaposlen bo v hospicu, kjer bo s svojim darom pomagal umirajočim - odtod njegova oznaka doctor Sleep -, osrednji akcent zgodbe pa bo njegovo reševanje deklice Abre, ki ima podobne sposobnosti kot on sam, a ji grozijo skorajda nesmrtni negativci, ki hrustajo - da, natanko take otroke.

V pomoč mu bo tudi kak jasnoviden muc.

Novost bo izdala založniška hiša Scribner and Hodder and Stoughton.