Simon Liberati in Francisco Goldman sta prejemnika nagrade femina

Liberati je literarno nagrado prejel za knjigo o Jayne Mansfield, Goldman pa za knjigo o njegovi pokojni ženi Auri Estradi.

Objavljeno
07. november 2011 16.42
Posodobljeno
07. november 2011 16.57
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Pariz - Nagrado femina za najboljše delo v francoščini letos prejme pisatelj Simon Liberati za knjigo o ameriški igralki Jayne Mansfield. V kategoriji za najboljši tuji roman je dobitnik nagrade ameriški pisatelj Francisco Goldman za roman Say Her Name.

Žirija se je za 51-letnega pisatelja in novinarja Liberatija odločila že v prvem krogu. Liberati je v literarizirani biografiji Jayne Mansfield 1967 opisal dramatično usodo igralke, ki je v 50. letih veljala za seksualni simbol.

Mansfieldova (1933-1967) je veljala za neke vrste kopijo Marilyn Monroe. Med njene najuspešnejše filme štejeta Will Success Spoil Rock Hunter? in The Sheriff of Fractured Jaw. Po vrsti neuspehov je začela zahajati v nočne klube. Umrla je v avtomobilski nesreči, stara 34 let. Knjiga, ki jo je žirija izbrala z devetimi glasovi za in tremi proti, je avtorjev četrti roman.

Ameriški pisatelj Francisco Goldman, dobitnik več literarnih nagrad in predsednik ameriškega PEN, je v romanu Say Her Name opisal, kako je umrla njegova mlada in lepa soproga Aura Estrada, s katero se je poročil v Mehiki, poroča STA.

Literarno nagrado femina so prvič podelili leta 1904.