Rezultat prenovitve je obsežna, bogata knjiga, ki ponuja odličen vpogled v tradicionalno slovensko kuhanje in je kot taka uporabna tako rekoč vsak dan. Da je knjigo s fotografijami opremil mojster Janez Pukšič, je le še pika na i. Avtorica ponavlja, da je pri sestavljanju jedilnikov treba upoštevati sezono, o samem kuhanju pa je zapisala: »Ves trud, ki ga vložiš v kuhanje, tudi solze ob praženju čebule so vštete, vse se povezuje in daje tisto dobro hrano, ki potem na krožniku pove, da je res narejena s toplino.«
Sestra Nikolina, rojena v devetčlanski kmečki družini v Lenartu v Slovenskih goricah, je po srednji gospodinjski šoli v Šentrupertu pri Velikovcu na Koroškem, kjer je spoznala sestro Vendelino, in vstopu v red šolskih sester prevzela gospodinjske tečaje v samostanu šolskih sester Kristusa Kralja v Repnjah pri Vodicah nad Ljubljano, na katere se čaka dolgo, pozneje jih je preselila v samostan na Brezjah. V njenih kuharskih tečajih so se doslej zvrstile že tri generacije kuharic in kuharjev. Dolga leta pripravlja tudi kuharske oddaje na radiju Ognjišče.