Slastno: novi recepti sestre Nikoline

V Dvorcu Jezeršek na Brniku so danes predstavili kuharsko knjigo Recepti sestre Nikoline, s fotografijami fotografskega mojstra Janeza Pukšiča.

Objavljeno
05. september 2013 12.42
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura
Sestra Nikolina, Marija Rop, nadaljevalka kuharskega izročila Marije Ilc, sestre Vendeline (ki pa je bila nadaljevalka izročila Magdalene Pleiweis, predvsem pa Terezije Kalinšek, sestre Felicite, učiteljice kuhanja na Gospodinjski šoli Kmetijske družbe v mariborskem marijanišču), je svoje doslejšnje recepte - nabralo se jih je na stotine, velik del je pred leti leto za letom izhajal z naslovom Sto receptov sestre Nikoline in bil precejkrat ponatisnjen - natančno pregledala in prenovila, doslejšnjim poglavjem je dodala še poseben razdelek z recepti za otroške jedi. O uspešnosti knjig sestre Nikoline ni dvoma, urednik Družine Tone Rode je postregel s podatkom, da so samo v zadnjih osmih letih njene knjige našle pot do kuharskih polic 52.000 kupcev, po besedah nekdanjega direktorja in urednika Založbe Družina Janeza Grila pa je s starejšimi izdajami in številnimi ponatisi skupna številka verjetno presegla 100.000 prodanih izvodov.

Rezultat prenovitve je obsežna, bogata knjiga, ki ponuja odličen vpogled v tradicionalno slovensko kuhanje in je kot taka uporabna tako rekoč vsak dan. Da je knjigo s fotografijami opremil mojster Janez Pukšič, je le še pika na i. Avtorica ponavlja, da je pri sestavljanju jedilnikov treba upoštevati sezono, o samem kuhanju pa je zapisala: »Ves trud, ki ga vložiš v kuhanje, tudi solze ob praženju čebule so vštete, vse se povezuje in daje tisto dobro hrano, ki potem na krožniku pove, da je res narejena s toplino.«

Sestra Nikolina, rojena v devetčlanski kmečki družini v Lenartu v Slovenskih goricah, je po srednji gospodinjski šoli v Šentrupertu pri Velikovcu na Koroškem, kjer je spoznala sestro Vendelino, in vstopu v red šolskih sester prevzela gospodinjske tečaje v samostanu šolskih sester Kristusa Kralja v Repnjah pri Vodicah nad Ljubljano, na katere se čaka dolgo, pozneje jih je preselila v samostan na Brezjah. V njenih kuharskih tečajih so se doslej zvrstile že tri generacije kuharic in kuharjev. Dolga leta pripravlja tudi kuharske oddaje na radiju Ognjišče.