Slavoj Žižek: »Najnevarnejši filozof Zahoda«

Ob izidu češkega prevoda ­knjige Najprej kot tragedija, nato kot farsa bo v Pragi 
16. in 17. novembra gostoval 
dr. Slavoj Žižek.

Objavljeno
09. november 2011 10.45
Posodobljeno
09. november 2011 14.00
Peter Kuhar
Peter Kuhar

Ob izidu češkega prevoda ­knjige Najprej kot tragedija, nato kot farsa bo v Pragi 
16. in 17. novembra gostoval 
dr. Slavoj Žižek, »najnevarnejši filozof Zahoda«.

Najprej bo imel predavanje Svoboda v oblakih: grožnje za javno rabo razuma, naslednje popoldne pa bo govoril na protestnem zborovanju na Václavskem trgu pri kipu 
sv. Václava, patrona Češke, in sicer na pobudo skupine ProAlt, iniciative za kritiko reform in v podporo alternativ.

Slednja je ena od institucij, ki je Žižkovo gostovanje pripravila, poleg tednika Literární noviny, galerije in knjigarne Divus/Prager Kabarett in založbe Rybka Publishers, ki je češki prevod Žižkovega dela tudi izdala in naslovu Jednou jako tragédie, podruhé jako fraška pridala pomenljiv podnaslov: Zakaj je morala utopija liberalizma umreti dvakrat.

Knjigo je prevedel Radovan Baroš, ki je napisal tudi spremno besedo, izšla pa je šele sredi prejšnjega meseca, vendar že doživlja burne odmeve in recenzije. Sociolog Václav Bělohradský, nekdanji češki disident (emigriral je leta 1970), sicer profesor na italijanskih univerzah, je v dnevniku Pravo demistificiral oznako, zapisano na ovitku češke izdaje, namreč, zakaj Žižek velja za »najnevarnejšega filozofa Zahoda«. Ne zato, pravi, ker (Žižek) gulagov, sovjetskih taborišč smrti, ne priznava za dovolj močan dokaz o koncu »komunistične hipoteze«, ampak, kot zapiše, »ker se posmehuje univerzitetnemu establišmentu ter 'campusovi' levičarski kulturi, ki se izpostavlja v politični korektnosti, dekonstrukciji in multikulturalizmu, kjer so realna nasprotja in razlike v družbi kastrirane, teža pa jim je odvzeta, zato da ne bi ranila naše srednjeveške samozadostnosti«.

Václav Bělohradský, ki že več let predava na univerzi v Trstu in po žametni revoluciji še v Pragi, na osnovi tako imenovanih štirih antagonizmov, o katerih v pričujoči knjigi piše Slavoj Žižek, izpelje tezo, da je javni prostor nepopravljivo ohromljen s privatizacijo, upanje vidi le v ekonomsko-ekološki katastrofi, ki si bo izborila spremembo do zdaj uveljavljene paradigme.

Knjiga Najprej kot tragedija, nato kot farsa v češki verziji stane približno deset evrov, recimo evro manj kot v angleščini in pol manj kot v Sloveniji, kjer je zanjo treba odšteti dvajset evrov. Leta 2010 je omenjeno delo v slovenščini izdalo Društvo za teoretsko psihoanalizo.

Na Češkem je trenutno na voljo pet Žižkovih samostojnih del, poleg tega pa vrsta publikacij, ki bodisi obravnavajo Žižka kot filozofa ali pa so v njih objavljeni njegovi ­prispevki.