Šolarji rastejo s knjigo

V Knjižnici Otona Župančiča so danes predstavili projekt Rastem s knjigo, ki ga pripravljajo ob mednarodnem dnevu pismenosti.

Objavljeno
12. september 2012 14.25
mpi_ucbeniki
T. L., kultura
T. L., kultura
V letošnjem šolskem letu bo nacionalni projekt namenjen učencem sedmih razredov osnovnih šol in dijakom prvih letnikov. Kot je na današnji predstavitvi projekta, ki je potekal v sklopu posveta Strokovna sreda, povedala Tjaša Urankar z Javne agencije za knjigo RS, so s projektom zadovoljni tako organizatorji kot mladi bralci. Projekt so namreč ocenili z oceno štiri, kar je po mnenju Urankarjeve pravzaprav odlično. piše STA.

V šolskem letu 2012/2013 nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture, ki so ga naslovili Rastem s knjigo OŠ 2012 - izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu, pripravljajo sedmič. Projekta Rastem s knjigo SŠ 2012 - izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu dijaku prvega letnika pa so se letos lotili tretjič.

S projektom želijo spodbujati dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja in branje vrhunskih domačih mladinskih avtorjev. Poleg tega želijo šolarje spodbuditi k branju in obiskovanju knjižnic, založnike pa k večjemu vključevanju sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino.

Projekt izvajajo Javna agencija za knjigo RS, ministrstvo za izobraževanje znanost kulturo in šport in Združenje splošnih knjižnic, ob podpori Zavoda RS za šolstvo, Društva šolskih knjižničarjev Slovenije in Društva slovenskih pisateljev ter v sodelovanju s splošnimi knjižnicami in osnovnimi in srednjimi šolami. V projekt so, kot je poudarila Urankarjeva, vključeni tudi zamejski šolarji.

Vsak učenec sedmega razreda osnovne šole in dijak prvega letnika srednje šole prejme izbrano knjigo ob letnem obisku najbližje šolske knjižnice, ki je vključen v letni delovni načrt slovenskih osnovnih in srednjih šol. Ob obisku jih knjižničarji ne seznanijo zgolj z izbrano knjigo in njenim avtorjem, temveč jim predstavijo tudi knjižno-informacijska znanja in najnovejše mladinsko leposlovje.

Letošnji izbrani knjigi sta roman Zlati zob, pod katerega se podpisuje kresnikov nagrajenec Tadej Golob in roman Cvetke Bevc Desetka, ki je bil nominiran za večernico in desetnico.

Mladinsko pripoved je Golob napisal iz perspektive alpinista. Zgodbo pustolovskega romana je umestil v okolico Loga pod Mangartom, v njem pa je poleg plezalskih prigod mogoče razbrati tudi zgodbo o dozorevanju fantov v moške. Ilustracije za roman je prispeval Ciril Horjak.

Roman Desetka prinaša zgodbe desetih najstnikov, gimnazijskih dijakov 2. b razreda, ki svoje zgodbe objavljajo na Facebooku. Cvetka Bevc je želela osvetliti probleme mladih, in sicer brez pedagoškega ozadja, čeprav njeno pisanje klub temu izpričuje vrednote mladih posameznikov.