Svetovni kongres Pen: ni svobode brez miru

Mednarodni Pen je v Reykjaviku sprejel t. i. Blejski manifest, Tone Peršak pa je bil izvoljen za novega predsednika Odbora pisateljev za mir.

Objavljeno
20. september 2013 13.59
bsa/JAVNA TRIBUNA
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura
Na na 79. svetovnem kongresu - udeležila sta se ga podpredsednik Slovenskega Pen Tone Peršak in dr. Edvard Kovač, predsednik Odbora pisateljev za mir Mednarodnega Pen - so v mednarodno pisateljsko organizacijo sprejeli dva nova centra, Pen center Delhi in Pen Mjanmar, s čimer se je število članov organizacije povečalo na 146.

Veliko število centrov postaja tudi težava za delovanje te organizacije, saj zahteva veliko koordinacije; nekateri centri imajo svoj sedež v tujini, drugi delajo tako rekoč v ilegali, spet drugi so popolnoma brez sredstev, hkrati pa je to razlog za eno velikih tem znotraj Mednarodnega Pen, regionalizacijo.

V času kongresa so potekali sestanki regionalnih mrež (Balkanske, Afriške in Srednjeazijske) Pojavile so se pobude za Evropsko mrežo in konsolidacijo mrež za celotno območje Mediterana.

Druga pomembna tema je bilo sprejetje t. i. Blejskega manifesta, ki ga je predlagal Odbor pisateljev za mir. Blejski manifest ni le manifest Odbora za mir, temveč je pomemben dokument za celoten Mednarodni Pen, ker se bodo centri po vsem svetu nanj sklicevali, ko bodo zahtevali spremembe. Novo je pri Manifestu to, da je vanj vključeno spoštovanje okolja in narave.

Pisatelji so skupno prišli do spoznanja, da nasilen in nespoštljiv odnos do narave povzroči krušenje medčloveških odnosov. Na podlagi tega dokumenta Mirovni odbor pripravlja poziv Siriji, da priredijo mednarodno konferenco, kjer bo lahko prišlo do dialoga. Pomemben člen je tudi zahteva po vzgoji za mir.

Na kongresu brez glasu proti Tone Peršak izvoljen za novega predsednika Odbora pisateljev za mir, za mandat treh let. Generalna skupščina je z aplavzom potrdila njegovo izvolitev.