Tone Pavček že drugič nominiran za Andersenovo nagrado

Tone Pavček in Alenka Sottler sta med nominiranci za nagrado Hansa Christiana Andersena.

Objavljeno
16. maj 2011 18.51
Posodobljeno
16. maj 2011 19.11
Ta.C., Delo.si
Ta.C., Delo.si
Basel - Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je razglasila nominirance za bienalno nagrado Hansa Christiana Andersena, ki jo bodo podelili na Bolonjskem sejmu knjig za otroke in mladino, 19. marca 2012. Med izbranimi 28 avtorji in 31 ilustratorji sta tudi Tone Pavček in Alenka Sottler. Pavček je bil za nagrado nominiran tudi leta 2010.

Nagrada Hansa Christiana Andersena se podeljuje avtorju oziroma ilustratorju, katerega umetniški opus predstavlja pomemben in trajen prispevek k literaturi za otroke in mladino. Znana je tudi kot Nobelova nagrada za otroško in mladinsko literaturo.

Kandidate so izbrale nacionalne sekcije iz 33 držav. Ožji izbor kandidatov bo znan po zaključku srečanja žirije med 10. in 11. marcem 2012, dobitnika pa bodo razglasili na sejmu otroške in mladinske literature v Bologni, poroča STA.

Leta 2010 sta nagrado prejela David Almond iz Velike Britanije in ilustratorka Jutta Bauer iz Nemčije. Slovenska sekcija IBBY nominira tudi slovenskega kandidata za nagrado Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). Leta 2010 je to bila Sottlerjeva.

Nagrado Hansa Christiana Andersena danski odbor od leta 2010 podeljuje tudi osebnostim ali institucijam, ki razširjajo vedenje o danskem pisatelju in pesniku. Prva je nagrado prejela J. K. Rowling.