Umrl je Tom Clancy, avtor knjižnih trilerjev na vojaške teme

Po svetu je prodal okoli sto milijonov izvodov knjig, po njih so posneli filme Lov na Rdeči oktober, Neposredna nevarnost in Patriotske igre.

Objavljeno
03. oktober 2013 17.44
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V Baltimoru v ZDA je v starosti 66 let umrl ameriški pisatelj Tom Clancy (1947-2013), avtor romanov, po katerih so posneli številne filme, med njimi tudi Lov na Rdeči oktober, Neposredna nevarnost in Patriotske igre.

Veljal je za najuspešnejšega pisca trilerjev o vojaških temah iz časov hladne vojne ali po njej - po svetu je prodal okoli sto milijonov izvodov svojih knjig -, nad orožjem pa se ni navduševal le na straneh svojih bestsellerjev, ampak tudi sicer.

Politično je pripadal desnici in bil član National Rifle association, vplivnega lobija orožarske industrije. Teden dni po terorističnem napadu na ZDA 11. septembra 2001 je, denimo, delno krivdo zanj pripisal domači levici, ker je »očistila« agencijo CIA.

Ob novici o njegovi smrti agencije pišejo tudi o anekdoti, ko je njegovo knjigo Lov na Rdeči oktober za božični dar dobil sam Ronald Reagan. Ob božičnem kosilu se je zatem predsednik pošalil, da je neprespan, ker ni mogel odložiti knjige, izjava pa je Clancyju vsekakor pripomogla k preboju na seznam knjižnih uspešnic New York Timesa.

Pri pisanju je poudarjal tehnične podrobnosti vojaških zadev, kar mu je omogočilo tudi znanje, pridobljeno v stikih z vojsko. Ali je vse v Lovu na Rdeči oktober pravilno napisano, sta, denimo, pred izidom knjige preverila dva častnika z ameriških podmornic.

Leta 1996 je soustanovil tudi podjetje Red Storm Entertainment, usmerjeno v razvoj računalniških igric, ki je na trg poslalo serijo tovrstnih izdelkov, opremljenih z njegovim imenom in naslovi njegovih uspešnic.