Uspešnica hitrokuharja Jamieja Oliverja za hitre in težke čase

Mladinska knjiga je po Oliverjevi knjig 30 minut za kosilo zdaj izdala še knjigo 15 minut za obrok. Cena jedi je 4,50 evra na osebo.

Objavljeno
11. september 2013 16.14
reu BRITAIN-DIANA/
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

V oglasu za verigo Spar, ki prodaja »njegovo« linijo krožnikov in skodelic Waves Jamie Oliver tokrat pozdravlja slovensko publiko z: »Dober tek!« V knjigi 15 minut za obrok je zbral niz premišljenih receptov za okusne, hranljive in predvsem superhitre jedi, ki jih je z malce vnaprejšnje priprave in z ustreznimi pripomočki mogoče izvesti res hitro.

»To je zabavno, dinamično in pametno kuhanje,« piše Oliver, in dodaja, da med obvezno opremo hitrega kuharja vsekakor sodijo multipraktik, mešalnik, palični mešalnik in grelnik vode.

Knjiga ponuja nasvete o pogrinjkih, opremi in nujni vsebini shrambe ter seveda recepte, ki so razdeljeni na osem poglavij: piščanec, govedina, svinjina, jagnjetina, ribe, testenine, juhe in sendviči in vegetarijanske jedi. Posebni poglavji sta namenjeni zajtrkom in pa hranilnim vrednostim posameznih jedi.

Knjiga je ob izidu dosegla prva mesta prodajnih lestvic v Veliki Britaniji, Nemčiji in Avstraliji, kjer velja za tretjo najbolje prodajano knjigo letošnjega leta in kjer so izračunali, da se vsako uro proda en izvod knjige. Tudi v Sloveniji je Jamie Oliver zelo priljubljen; prejšnjo knjigo, 30 minut za kosilo, ima v svoji domači knjižnici že več kot šest tisoč slovenskih bralcev oziroma kuharjev.

V novi knjigi, zatrjuje Oliver, je nekaj najhitrejših in najpreprostejših obrokov, kar jih je kdaj pripravil: »Recepte sem večkrat preizkusil, da bi bila knjiga zanesljiva pomočnica v kuhinji vam in, upam, tudi vaši družini, ko bo prehajala iz roda v rod. Zaradi močne želje, da bi ustvaril knjigo, ki jo boste lahko uporabljali vsak dan, in ne le ob posebnih priložnostih, so njeno bistvo zdrave in hranljive jedi. Zato sem vsako jed pripravil s svojo izjemno nutricionistko Lauro Parr in njeno ekipo, ki so mi nenehno gledali pod prste. Ves čas so me držali na pravi poti in pazili na velikost porcij. Rezultat tega so recepti, ki imajo v povprečju 580 kalorij na porcijo ... Zavedam se, da v svetu vlada prepričanje, da zdrava hrana stane več kot hitro pripravljena, a to ni res: povprečen obrok v tej knjigi je stal okrog 4,50 evra na osebo, pri tem pa smo uporabili okusne, uravnotežene in zdrave sestavine, ki so v večini primerov cenejše kot enak, že gotov obrok ali obrok hitre hrane.«

Jamie Oliver je začel kuhati pri osmih letih v pubu svojih staršev The Cricketers v mestu Clavering v grofiji Essex v Angliji. Po šolanju je začel delati kot chef, kar ga je pripeljalo v The River Café, kjer ga je opazila televizijska ekipa.

Njegova televizijska in pisateljska kariera se je začela leta 1999 s serijo Goli kuhar. Odtlej je odprl restavracijo Fifteen v Londonu, preobrazil šolske malice v Veliki Britaniji in vnesel revolucijo v kuhanje doma. Njegova dobrodelna organizacija Jamie Oliver Foundation si prizadeva, da bi si ljudje s hrano izboljšali življenje.

V njegovi uspešni poslovni mreži so med drugim verigi restavracij Jamie's Italian in Union Jacks ter paleta živilskih in neživilskih izdelkov. Jamie Oliver redno piše za britanske in svetovne publikacije, med drugim za lastno revijo Jamie Magazine.

Uspešnica 30 minut za kosilo je bila najbolje in najhitreje prodajana neleposlovna knjiga v Veliki Britaniji vseh časov. Živi v Londonu in Essexu z ženo Jools in njunimi štirimi otroki. Jamie je aktiven na štirih socialnih omrežjih (Facebook, You Tube, Twitter in Instagram), kjer njegovo delo spremlja več kot 5 milijonov ljudi z vsega sveta.