V akciji Podari knjigo - pričaraj nasmeh zbrali kar 25.000 knjig

Knjige bodo podarili Zvezi prijateljev mladine, letovišču RK na Debelem Rtiču in Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Objavljeno
17. november 2011 13.32
Posodobljeno
17. november 2011 13.32
Ta. C., Delo.si
Ta. C., Delo.si
Ljubljana - Vseslovenska akcija Podari knjigo - pričaraj nasmeh, ki je oktobra potekala v klubskih centrih Sveta knjige, je močno presegla pričakovanja organizatorjev. Pričakovali so namreč, da bodo v sklopu prve akcije zbrali okoli 5000 knjig. To, da so na koncu zbrali kar 25.000 knjig je po besedah vodje knjigodajalske akcije Matjaža Vračka osupljivo.

Zbrane knjige bodo podarili Zvezi prijateljev mladine Slovenije (7.296 knjig), Mladinskemu zdravilišču in letovišču Rdečega križa Debeli Rtič (5.621 knjig) in Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (13.115 knjig).

»S tem, ko so ljudje darovali knjige, so odprli srce,« je poudaril Vračko in omenil polno malih zgodb, ki so jih bili organizatorji deležni, ko so prejemali knjige od posameznikov, iz vrtcev, osnovnih šol in drugih ustanov. Če bi akcijo ovrednotili finančno - če je podarjena knjiga v povprečju vredna 15 evrov - so zbrali skoraj 400.000 evrov, je še poudaril Vračko. Med znanimi osebami sta se knjigodajalske akcije med drugimi udeležila predsednica društva Beli obroč Vlasta Nussdorfer in kolesar Andrej Hauptman.

Akcija, ki so jo v knjižnem klubu organizirali na pobudo članic in članov Sveta knjige, je spodbudila ljudi po vsej Sloveniji, da so darovali svoje knjige. V knjižnem klubu se zavedajo, da zaradi gospodarske krize vse več otrok ostaja brez možnosti dostopa do knjig in branja nasploh.

Vsak darovalec se je sam odločil, kateri organizaciji bo podaril knjigo. V marsikatero knjigo so darovalci zapisali misel ali posvetilo neznanemu prejemniku. Akcija je zaživela po vsej Sloveniji. Sprva so se knjige kopičile le v prestolnici, nato pa so jih v ljubljansko skladišče založbe Mladinska knjiga začeli pošiljati z vseh koncev Slovenije.