V imenu države tudi na Hrvaškem

»Na Hrvaškem kaj takega ni mogoče, saj je pisnih sledi o trgovini z orožjem zelo malo,« je dejal Dražen Rajković.

Objavljeno
30. september 2013 23.41
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb - V dobro napolnjenem Novinarskem domu v Zagrebu so predstavili 1. del trilogije V imenu države, avtorjev Mateja Šurca in Blaža Zgage, ki je izšla te dni v hrvaščini pod naslovom U ime države - Prodaja. Knjiga je izšla pri hrvaški založbi Jesenski in Turk.

»Na Hrvaškem kaj takega, vsaj za zdaj, ni mogoče, saj je pisnih sledi o trgovini z orožjem, ki še zdaleč ni bila zanemarljiva, zelo malo,« je dejal eden od sodelavcev knjige Dražen Rajković, z njim se je strinjal tudi Esad Hečimović, ki je opozoril, da je v Bosni in Hercegovini odprtih še veliko vprašanj, povezanih s trgovino z orožjem, navsezadnje pa tudi z (zlo)uporabo humanitarnih sredstev v času grozot pred dvema desetletjema.

Tudi eden prepoznavnejših hrvaški raziskovalnih novinarjev Saša Leković je menil, da je »prekleto smešno, da je pri nas, na Hrvaškem, za zdaj obsojen zaradi vojnega dobičkarstva le en človek, po cesti pa se sprehajajo številni, ki so bili vpleteni v morda še hujše posle ...«

Zbrane je nagovoril tudi pisec spremne besede Trilogije V imenu države v hrvaščini, sociolog Slaven Letica, ki je dejal, da si knjiga » v vsakem primeru zasluži pozornost hrvaških bralcev iz različnih krogov in okusov: ljubiteljev kriminalnih romanov in tudi resnih znanstvenikov, politologov, sociologov, zgodovinarjev, strokovnjakov za mednarodne odnose in varnostne študije, pa tudi makroekonomistov - ker prinaša 'veliko zgodbo' o manj znanih straneh vojn in miru v tem okolju«.

Ponovil je tudi, kar je zapisal v spremni besedi, in sicer, da imajo avtorji »za enako odgovorne tudi hrvaške 'trgovce s smrtjo', ki so, ob bianko menici hrvaškega državnega vrha, na čelu katerega so bili dr. Franjo Tuđman, Josip Manolić, Josip Boljkovac, Martin Špegelj, Janko Bobetko in Gojko Šušak, orožje plačali s 'suhim zlatom' in denarjem, za katerim so bile sledi, ko je šlo za Hrvaško, v veliki meri uničene. Skrivnosti o njem pa so odšle na drugi svet s smrtjo ali v temnice, v katerih so končali nekateri od 'trgovcev s smrtjo', katerih imena v knjigi niti ne skrivajo ...«

Blaž Zgaga (Mateja Šurca na predstavitev v Zagreb zaradi službenih obveznosti ni bilo) pa je ob predstavitvi dejal, da je knjiga namenjena vsem žrtvam, ki so bile pravzaprav le žrtve vojnih dobičkarjev.