V Kopru slavistični kongres

Od četrtka do sobote bo na FHŠ v Kopru potekal slavistični kongres v organizaciji Slavističnega društva Slovenije.

Objavljeno
25. september 2012 13.21
Posodobljeno
26. september 2012 12.00
K. R., kultura
K. R., kultura

Slavistično društvo Slovenije združuje univerzitetne profesorje, raziskovalce, jezikovne svetovalce, kulturnike, učitelje, prevajalce idr., ki se profesionalno ukvarjajo s slovenskim in z drugimi slovanskimi jeziki, literaturami in kulturami.

Deluje že 78 let in vsako leto organizira slavistični kongres, ki je namenjen pregledu strokovnih novosti, kritični izmenjavi mnenj o aktualnih vprašanjih jezika, literature in kulture in razpravljanju o stanovskih problemih oz. o družbenih razmerah, ki jih pogojujejo. Letošnji bo od četrtka do sobote na Fakulteti za humanistične študije v Kopru.

Kot je zapisala predsednica dr. Boža Krakar Vogel, bo srednja tematska pozornost namenjena raziskovalnim in pedagoškim dosežkom slovenistike oz. slavistike na Univerzi na Primorskem, ki nastajajo v okviru Fakultete za humanistične študije, Znanstveno-raziskovalnega središča in Pedagoške fakultete UP.

Na teh inštitucijah je v še ne desetletju nastala prodorna in kreativna znanstvena in pedagoška usmeritev, ki skladno s svojim geografsko-kulturnim položajem temelji na interdisciplinarnosti in medkulturnosti in se lahko kljub doslej kratkemu trajanju pohvali z odmevnimi raziskovalnimi in študijskimi dosežki.

Sekcijska predavanja, okrogla miza in delavnice bodo posvečeni še drugim temam oz. drugim interesnim skupinam udeležencev iz Slovenije in tujine: v četrtek lektorjem in prevajalcem ter jubilantoma Bertu Pribcu in Katarini Šalamun Biedrzyczki, v petek učiteljem in študentom.

Predstavljene bodo tudi številne knjižne novosti v zadnjem letu in uspešni projekti v stroki. Nova častna člana bosta postala prof. dr. Tomo Korošec in pisatelj Marjana Tomšiča, posebno priznanje pa bo prijela odlična profesorica Rafka Kirn.