V novih Razpotjih o družinah in potrošništvu

Novi številki revije Društva humanistov Goriške odpirata polje razprav o pojmu družin in potrošništva.

Objavljeno
16. februar 2012 16.55
Jerneja Grmadnik, Delo.si
Jerneja Grmadnik, Delo.si

Društvo humanistov Goriške (DHG) je danes predstavilo novi izdaji Razpotij. Zadnji dve številki humanistične revije, ki tematizira določene aktualne pojme in vprašanja, sta pod drobnogled vzeli družine in potrošništvo.

Kot je v predstavitvi revije povedal glavni in odgovorni urednik Miha Kosovel, je koncept revije soroden konceptu društva. Prvi in najpomembnejši vidik je vzpostavitev skupnega prostora. V tem vidiku želi biti revija demokratična, če demokracijo razumemo kot platformo, v katero lahko vsak vstopi in pusti svoj razmislek. To je revija, ki se ukvarja s problemi, ki so človeški, je pluralna in želi odpirati polje razprav.  "Razpotja se skušajo pozicionirati v neko posebno nišo, ki v slovenskem medijskem prostoru ni (dovolj) zastopana. Revija se namreč noče zapirati v neke strokovne kroge, temveč ravno nasprotno: odpirati nek širši prostor razprave," je pojasnil Miha Kosovel.
 
Zimska ševilka Razpotij obravnava temo potrošništva, saj se ta pojem prepogosto povezuje zgolj z nakupovanjem v velikih nakupovalnih centrih. V sodobnem svetu pa ne trošimo le materialnih dobrin, temveč tudi osebne odnose, življenjske stile in čas, ki ga skušamo najbolj ugodno razporediti na različne dejavnosti. Potrošniška družba tako obsega mnogo več kot gradnjo mega nakupovalnih centrov. V številki ne manjka niti navezave potrošništva na trenutno dolžniško krizo. 

Prav tako aktualna je tudi številka o družinah. Kot je povedala Marijana Koren, članica uredništva, želijo biti Razpotja aktualna, ne pa aktualistična. Ta številka, ki je nastala tudi kot odziv na družinski zakonik, se zato ne osredotoča na vprašanja, ki se pojavljajo v drugih medijih, na primer, ali lahko homoseksualni pari posvojijo otroka, ampak predstavi zgodovinski koncept družine, problematizira tudi, kaj je vezivo družine, če jo obravnavamo kot osnovno celico družbe in kakšen je odnos države do nje. "O tem namreč ni enostavnih odgovorov, zato upamo, da bomo s to številko bralcu podali neke nove zorne kote in ne enoznačnih stališč, ki bi mu bile lahko v pomoč pri odločanju na referendumu," dodaja Marijana Koren.

Član uredništva Luka Lisjak Gabrijelčič pa je povedal, da je določeno število člankov v Razpotjih delo tujih avtorjev, večinoma iz Evrope: "Moramo se namreč zavedati, da smo del nekega širšega medijskega prostora in da imamo skupne teme, o katerih vsi razmišljamo. Pisanju mladih humanistov, starih med 25 in 35 let, bo v prihodnjih številkah revije namenjena posebna rubrika Kafe Evropa," je dodal.

Na brezplačno revijo se je mogoče naročiti na spletni strani DHG-ja. Z letošnjim letom DHG obljublja tudi širšo distribucijo, zato bo revija kmalu na voljo na 50 lokacijah po Sloveniji, večinoma v knjižnicah in na sedežu kulturnih organizacij.