Večernico bo dobil Dim Zupan

Žirijo je pisatelj prepričal s knjigo Hektor in zrela hruška.

Objavljeno
10. september 2012 14.00
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Maribor - Nagrado večernica letos prejme Dim Zupan za knjigo Hektor in zrela hruška, ki je izšla pri založbi Mladika. Za nagrado, ki jo medijska hiša Večer podeljuje za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, izdano lani, so bili sicer nominirani še Jana Bauer, Cvetka Bevc, Neli Kodrič in Slavko Pregl.

Žirija v sestavi Dragica Haramija (predsednica), Aleš Debeljak, Kristina Picco, Manca Perko in Melita Forstnerič Hajnšek je v utemeljitvi navedla, da se redko zgodi, da bi avtor uspešne serije to zaključil s temo, za katero zagotovo ve, da med bralci ni prav priljubljena. Še redkeje se zgodi, da je zadnje delo take serije eden od njenih vrhuncev, če ne prav njen najboljši del, piše STA.

A Dimu Zupanu je uspelo oboje, so prepričani v žiriji. Hektor in zrela hruška je v slovenskem prostoru in tudi širše zagotovo edinstvena pripoved o staranju, starosti in smrti, namenjena mladim bralcem, ki obenem nagovarja tudi odraslega. Avtor, ki se s humorjem in blago ironijo vseskozi uspešno brani pred tem, da bi mu pripoved zdrsnila v sentimentalnost, ostaja prepričljiv tudi, ko Hektorju dovoli izreči pogled na bistvo sobivanja v tem našem skupnem svetu: »Pogledal sem jih, mojo družino, ki so družno točili solze, in se vprašal, kaj je bilo tisto, kar nas je vse moje življenje tako tesno držalo skupaj. Ljubezen," so zapisali v žiriji Večera, ki nagrado letos podeljuje že 16. leto.

Nagrado bodo Zupanu izročili 20. septembra ob srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.

Dim Zupan se je rodil Leta 1946 v Ljubljani. Je diplomirani pravnik, od leta 1992 pa deluje kot samostojni umetnik. Že prva knjiga Trije dnevi Drekca Pekca in Pukca Smukca je bila deležna pohval bralstva in kritike, zato je oba junaka vključeval tudi v poznejša dela; izšlo je pet zgodb. Za roman Leteči mački je skupaj z zbirko povesti o Drekcu Pekcu in Pukcu Smukcu leta 1996 prejel Levstikovo nagrado. Preizkusil se je tudi v dramatiki. Leta 1993 so v Mestnem gledališču ljubljanskem uprizorili njegovo otroško igrico Storžek in Jurček. Poleg pisanja knjig sodeluje tudi z literarno revijo Kekec, ki mesečno izhaja pri založbi Mladika.