Zelene oaze

Kako ravnati z mestnimi drevesi pojasnjuje priročnik slovenskih avtorjev.

Objavljeno
04. december 2011 08.48
Posodobljeno
04. december 2011 11.00
K. C., NeDelo
K. C., NeDelo

Ljubljana − Le redko se zavedamo, da je za marsikaterega meščana drevo edini stik z naravo in da je zato koristno, če znamo z njim prav ravnati: ga negovati in vzdrževati. Prav temu je namenjena knjiga Mestno drevje, ki so jo pred kratkim izdali Alekdander Šifter, Tanja Maljevac, Maja Simoneti in Jože Bavcon.

Nega in vzdrževanje mestnega drevja postaja tako kot izbira novih sadik in zagotavljanje prostora zanje ali odločanje o poseku in obrezovanju vse bolj aktualna tema. Kako ravnati, da bo drevje zdravo, lepo, da bo opravljalo tudi druge funkcije v mestu, se sprašujejo v vseh mestih po Evropi in širše, utemeljujejo avtorji potrebnost knjige.

Priročnik je namenjen profesionalnim vzdrževalcem mestnih dreves in nasadov. V njem je celovito predstavljena problematika mestnega drevja, navedena so pravila in standardi. Vsa poglavja so opremljena s številnimi skicami in preglednicami, tako da gre za resnično tehnično celovito delo, ki zajema vse od pregleda funkcij, ki jih ima drevo v mestu, do projektiranja, sajenja, vzdrževanja in varstva ter celo vodnika za ocenjevanje vrednosti posameznih dreves.

Vprašanja pa niso pomembna samo za stroko. Večja ko je urbanizacija, bolj se zavedamo pomena zelenja v mestu: vpliva, ki ga ima na temperaturo in vlago ter veter, vpliva na onesnaženost zraka po eni strani ter prvinskega vpliva na počutje prebivalcev na drugi. »Z ustvarjanjem ambientov in zviševanjem kvalitete bivalnega okolja spodbuja združevanje v odprtem prostoru mesta in druženje,« poudarijo avtorji.