Župančičeva nagrada Evaldu Flisarju

Najvišje priznanje za kulturo Mestne občine Ljubljana bo dobil mojstrski pripovedovalec in mislec.

Objavljeno
11. junij 2013 12.34
Slovenija, Ljubljana, 06.06.2011. Evald FLISAR, pisatelj in avtor romana Na zlati obali nominiranega za nagrado Kresnik. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Pisatelj Evald Flisar bo drevi ob 19. uri v Centru kulture Španski borci prejel Župančičevo nagrado za življenjsko delo, najvišje priznanje za kulturo Mestne občine Ljubljana. Flisar je mojstrski pripovedovalec, pa tudi mislec, ki zna misliti drugega, kar je v sodobnem svetu redka sposobnost, je v utemeljitvi zapisal pisatelj Andrej Blatnik.

Svojo sposobnost Flisar še posebej dokazuje v romanu To nisem jaz. Svoje junake pogosto pošilja po svetu, iz katerega pa se praviloma vrnejo obogateni za voltairovsko spoznanje, da je važno obdelovati lasten vrt. Tudi zato, ker nas opozarja na to večno, a večno znova prezrto resnico in ne le zato, ker gre za enega najmočnejših, najbolj uspešnih in najbolj vitalnih opusov v novejšem slovenskem leposlovju, si Flisar po mnenju Blatnika zasluži nagrado mesta Ljubljana za življenjsko delo.

Nagrade za dveletno ustvarjanje pa letos prejmejo dramski igralec, gibalec in režiser Ivan Peternelj, lutkovni umetnik, igralec, animator in predavatelj Brane Vižintin ter ansambel Slovenski tolkalni projekt (SToP).

Peternelj z umetniškimi kreacijami zadnjih let potrjuje, da je vsestranski odrski umetnik. Nagrado prejme za vloge v predstavah Ribič in njegova duša, Izgubljena čast Katharine Blum, Luna na cesti, Klistirajmo Srčka! in Škrat Kuzma dobi nagrado. Ribiča in njegovo dušo ter Luno na cesti je Peternelj tudi režiral.

Vižintin je v obdobju minulih dveh let igral v predstavah Bagdadski tatič, Romeo & Julija, Mala Čarovnica, Živalska farma ter Ti loviš!. Njegova igra je visoko profesionalna, saj se svojih vlog loteva natančno, predano, poglobljeno in kompleksno, pri čemer ne gre spregledati njegovega izjemnega občutka za muzikaličnost.

Ansambel Slovenski tolkalni projekt (SToP), ki ga sestavljajo Barbara Kresnik, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger, Dejan Tamše in Marina Golja, je v zadnjih dveh letih izvedel vrsto projektov s področja klasične tolkalne glasbe. v SToP je tolkalce združila želja po komornem muziciranju, izvajanju kakovostnih skladb ter raziskovanju novih tolkalnih zvokov, piše v utemeljitvi.

Komisijo Mestne občine Ljubljana za podelitev Župančičevih nagrad so poleg Blatnika sestavljali še Milček Komelj, Matevž Čelik, Jurij Meden, Gregor Pompe, Tomaž Toporišič in Vojko Vidmar.

Prejemnik se bodo pred podelitvijo nagrad srečali z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in se vpisali v mestno spominsko knjigo.