Ko ljubitelji gledališča pridejo na svoj račun

S slovesno objavo kandidatov za letošnjo nagrado Slavka Gruma in Šeligovo nagrado, se je nocoj v Prešernovem gledališču v Kranju pričel tradicionalni, že 37. Teden slovenske drame.

Objavljeno
17. marec 2007 22.03
Dramatik Matjaž Zupančič
Kranj - S slovesno objavo kandidatov za letošnjo nagrado Slavka Gruma in Šeligovo nagrado, se je nocoj v Prešernovem gledališču v Kranju pričel tradicionalni, že 37. Teden slovenske drame. "Za slovenska gledališča je to prav gotovo drugi najpomembnejši festival, pa čeprav se ne ozira za razsežnostjo in razmahom Borštnikovega srečanja," je na otvoritveni slovesnosti ocenil minister za kulturo Vasko Simoniti.

Kot je poudaril Simoniti, je najvidnejša poteza in trajna vrednost Tedna slovenske drame predvsem njegova strokovna naravnanost, saj se posveča eni od temeljnih sporočilnih oblik gledališča - drami. "Festival v svoji večplastnosti in tudi s svojimi spremljevalnimi prireditvami je vsakič znova mogočna spodbuda izvirni ustvarjalnosti, razgrnitev njenih novih vrhuncev s kritiškim pretresom doseženega in priložnost za razmislek," je prepričan minister.

Kranjski župan Damijan Perne pa je dodal, da je festival dragocena prireditev, ki bogati kulturno ponudbo in je hkrati priložnost za izmenjavo izkušenj med ustvarjalcu odrskih del, pa tudi vsakoletni pokazatelj razvoja gledališke igre.

V dveh tednih 11 predstav

Obiskovalci tradicionalnega festivala si bodo lahko v naslednjih dveh tednih brezplačno ogledali 11 predstav in izmed njih izbrali svojo najljubšo ter ji podelili nagrado. Predstave se večinoma ukvarjajo s sociološkimi in intimnimi človeškimi vprašanji ali medsebojnimi odnosi med skupinami in posamezniki.

Ena izmed predstav, kjer je pomen medčloveškega odnosa, in sicer med materjo in hčerjo osrednjega pomena, je tudi drama Zatočišče oziroma Dom, katere premiera je v izvedbi domačega gledališča in režiji Jan-Willam van den Boscha sledila nocojšnji slovesni otovoritvi festivala. Tako so imeli ljubitelji gledališča priložnost videti uprizorjeno eno izmed nominirank za letošnjo Grumovo nagrado, ki jo je napisala mlada dramatičarka Saša Rakef.

Za Grumovo nagrado šest dramskih del

Za Grumovo nagrado za najboljše novo izvirno dramsko besedilo pa se bodo poleg Rakefove potegovalo še pet dramskih del. In sicer so to Pejd mal vn Zorana Hočevarja, Lep dan za umret Matjaža Kalana, Žrelo Žanine Mirčevske in Za naše male dame Dragice Potočnjak. Nominirana dela druži skupna tema odnosov med ljudmi, sprevrženih in patoloških, ki temeljijo v družini. Govorijo tudi o posledicah, do katerih takšni odnosi pripeljejo ter pričajo o grozljivi realnosti današnjega sveta.

Ta dela je komisija v sestavi Blaž Lukan, Maja Haderlap, Krištof Jacek Kozak, Amelia Kraigher in Marinka Poštrak, izbrala izmed 51 besedil, ki so prispela na natečaj. Ta številka je največja v zadnjem desetletju in razkriva zlasti precejšnje število mladih dramatičark. Žirija v enaki sestavi bo poleg Grumove nagrade letos ob zaključku festivala, 1. aprila, podelila tudi bienalno Gruen - Filipičevo priznanje za dosežke v dramaturgiji.

Medtem ko gledalci del, nominiranih za Grumovo nagrado, še ne bodo mogli videti, saj razen Zatočišča še niso postavljene na odrske deske, pa si bodo lahko ogledali šest predstav, ki jih je selektorica festivala Barbara Orel izbrala za najboljše na slovenskih odrih v zadnjem letu. Te uprizoritve se bodo potegovale za Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo festivala, ki jo bo podelila žirija, v sestavi Alenka Bole Vrabec, Jaša Drnovšek in Tadeja Krečič.

Gre za komorno opero Mnemosyne, ki jo bo predstavilo gledališče Glej, dramo Prihodnje, odhodnje v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, kontrovrzno predstavo Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki Maska Produkcije, kultno slovensko dramo Žabe v izvedbi domačega gledališča, igro To ti je lajf s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje ter črno komedijo Matjaža Zupančiča Razred, ki je lani prejela Grumovo nagrado, na oder pa jo je postavilo Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana.

Spremljevalni in mednarodni program

Festival bosta obogatila spremljevalni in mednarodni program. V prvem, ki letos nosi tematski naslov Umetniki, uporniki, izzivalci bodo na sporedu zvočni performans Bruto Tomaža Groma, ljubezenska zgodba Spopad s pomladjo Borisa Pahorja v izvedbi Slovenskega stalnega gledališča Trst in režiji Marka Sosiča ter gledališko raziskovalni projekt Zadnja egoistična predstava Mareta Bulca. V mednarodnem programu pa bo letos na sporedu le predstava Grmače Daneta Zajca, ki je nastala v mednarodni slovensko-hrvaški koprodukciji.