Ko trčita atomski bombi

Eden od najbolj pričakovanih dni je Dan 202, kot so poimenovali skupni koncert dolenjske rock zasedbe Dan D s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Davida de Villiersa.

Objavljeno
12. september 2009 12.01
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Eden od najbolj pričakovanih dni je Dan 202, kot so poimenovali skupni koncert dolenjske rock zasedbe Dan D s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Davida de Villiersa in na pobudo Vala 202. Razprodanemu koncertu v ljubljanskih Križankah v nedeljo, 13. septembra, so hitro dodali še ponedeljkovega ob 23.30. Kako se pripravljajo na to izjemno izkušnjo, pa smo se pogovarjali s pevcem skupine Dan D Tomislavom Jovanovičem - Tokcem.

Kaj se zgodi, ko skupaj trčita glasba skupine Dan D in simfonični orkester?


Sicer bo treba počakati do nedelje, za zdaj pa usklajujemo ti dve atomski bombi. Vse kaže, da bo ena taka dobra eksplozija in upam, da ne bo poškodovanih.

 

Je res, da zdaj že vsakdo lahko nastopa s simfoniki?


V zgodovini rock'n'rolla so prvi to naredili Deep Purple, nato pa še številni drugi. Očitno je to neki izziv za rock skupino, ki se ga je treba lotiti. Je nekaj posebnega v trenutku, ko se ti dve različni glasbi združita, in zanimivo je pričakovanje, kaj se lahko iz tega izcimi.

 

Sicer pa imajo nekatere pesmi prav simfonični zven pa tudi rock'n'roll ni daleč od simfoničnega načina razmišljanja, neke dramatike.

 

Kakšen je občutek slišati svoje pesmi ob podpori orkestra?


Trenutno poslušamo na vajah to, kar nam omogoča tehnika, prvič pa se bomo prav slišali na generalki v soboto. Vendar so že na prvih vajah naše pesmi zazvenele bolj bogato.

 

Kdo se je lotil aranžmajev?


Aranžmaje so naredili Aleš Avbelj, Neisha, Rok Golob, Milko Lazar in Primož Grašič. Z njim smo bili v nenehnem stiku. To so glasbeno pismeni mojstri, za razliko od nas, ki še moramo brzdati svoja čustva in znanje ali pa močno blefirati. Jaz sem avtor teh pesmi in mi je zelo pomebno, da vem, kaj kdo počne z mojimi otroki.

 

In katera skladba se po vašem mnenju najbolje počuti v simfonični preobleki?


Meni osebno po prvem poslušanju Put slonova. Ker je na neki način puščavska simfonija že brez simfoničnega orkestra in potem, ko se je priključil še orkester, je bilo, kot bi rekli pri nas na Dolenjskem, kot »ata na mamo«.

 

Kakšne posebnosti in gostje se nam obetajo na koncertu?


Imamo kar precej gostov - pevec skupine Niet Borut Marolt, nastopila bo tudi Ditka Haberl, ki bo zapela pesem Sirena, pa pevec Siddharte Tomi Meglič, Polona Kasal v pesmi Roke, Gal in Severa Gjurin pa bosta gostovala v pesmi Sla.

 

Kakšen je občutek razprodati en večer in imeti v Križankah dodatni koncert?


Od slovenskih glasbenikov smo le redki razprodali Križanke. To je priznanje ... velika želja ljudi, da bi nas slišali s simfoniki. Sprva nas je tako veliko zanimanje nekoliko prestrašilo ... Po drugi strani pa je to pač izziv, da poskušaš dati čim več od sebe. Mi bomo v tem krasnem amfiteatru imeli s simfoniki cel koncert. Sicer pa simfoničnega orkestra ne dobiš pogosto na voljo. Pri tem je bil zelo angažiran pobudnik tega koncerta, Val 202.

 

Nam kot rockerjem je nekako laže sprejeti nekaj drugega in drugačnega, sicer pa je dirigent David de Villiers tudi zelo odprt in rockerskega duha.

 

Letos ste že imeli posebno izkušnjo, ko ste nastopili na Stožicah pred Killersi.


Stožice so fenomenalen prostor za takšne dogodke. Žal mi je, da je veliko tam napovedanih koncertov odpadlo. Imeli smo odličen zvok, bila je dobra organizacija, bil je happening in občinstvo je dobilo točno to, kar je hotelo.


Iz sobotne tiskane izdaje Dela