Končno uradni Patetico

Po dolgem pričakovanju smo le dočakali uradni album skupine Patetico. Vse od njihovega premiernega nastopa pred tremi leti se je namreč med oboževalci širil zgolj "butleg" CD.

Objavljeno
30. december 2006 14.26
Člani skupine Patetico in Rok Vilčnik - rokgre
Ljubljana - Pri založbi Sanje so po dolgem pričakovanju izdali uradni album skupine Patetico. Vse od njihovega premiernega nastopa pred tremi leti se je namreč med oboževalci širil zgolj koncertni posnetek na t.i. "butleg" CD, ki je zdaj pridan albumu. No, medtem je založba vsaj delno potešila čakajoče ljubitelje Patetica s (pred)izdajo zgoščenke Patetico prolog maja 2004, na kateri je bilo pet skladb - priredb, za katere je založniku uspelo brez težav urediti avtorske pravice.

Na ploščku je 15 skladb, kot bonus pa so jim dodali še skladbo Moj navihan Valentin.

Patetico si je zamislil Rok Vilčnik - rokgre, saj je prepričan, da je patetičnosti potrebno vrniti njen pozitivni ton.

Vilnčnik je že na obstoječe melodije iz repertoarja svetovnih izvajalskih in avtorskih imen, kot so Whitney Houston, Bob Marley, Tom Waits, Van Morrison in Gloria Gaynor napisal nova besedila, ki jih glasovno prepoznavno interpretira Nika Perunović. Patetico sestavljajo še pianist Dejan Berden, kontrabasist Matevž Krivec in bobnar Ciril Sem.

Album Patetico določa pristna mešanica šansona, jazza in swinga, povezana s čisto posebno, samorastniško in nenarejeno interpretacijo pevke Nike Perunović. "Vedno znova si lahko do kosti začutil, da smo jim naredili nekaj lepega," je o nastopih in odzivu občinstva dejal Vilčnik.

Nekaj lepega se je res zgodilo tudi na obeh "patetičnih" koncertih v kavarni Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani in v mariborskem Jazz clubu Satchmo, kjer so ob tej priložnosti pripravili promocijska koncerta.