Kraljica berlinskih src

če bi sklepali po odzivih v nemškem tisku, se daleč najbolje piše angleškemu koprodukcijskemu filmu Irina Palm, ki ga je posnel malo znani Sam Garbarski. Zgodba o babici, ki denar za vnukovo operacijo zasluži tako, da se zaposli kot seksualna delavka, ni všeč samo občinstvu, ampak tudi filmskim kritikom, ki za vsakodnevno izdajo revije Screen točkujejo filme.

Objavljeno
17. februar 2007 00.13
Požar se je zgodil v predoru železnice
Berlin – Češkoslovaški film Stregel sem angleškemu kralju, ki smo ga videli včeraj zjutraj, je tak, da lahko še premeša festivalske karte. Posnel ga je veteran Jiři Menzel (Strogo nadzorovani vlaki), in to tako, kakor se za češko kinematografijo spodobi: lahkotno, zabavno, otožnožalostno in nesramno. Roman Bohumila Hrabala ponuja snov o češki nesreči deset let pred vojno, med njo in po njej, Menzel, ki je vse to skusil na lastni koži, pa je trpkost zgodovine začinil z vedrino distance. Film bi prav lahko dobil prvo ali drugo nagrado. O tem bo do jutri odločila žirija.

Sicer pa, če bi lahko sklepali po odzivih v nemškem časopisju (a ne moremo, žirija ima pač drugo »pamet«), se daleč najbolje piše angleškemu koprodukcijskemu filmu Irina Palm, ki ga je posnel malo znani Sam Garbarski. Zgodba o babici, ki denar za drago operacijo bolnega vnuka zasluži tako, da se zaposli kot ročna seksualna delavka v nekem baru v londonskem Sohu, ni všeč samo občinstvu, ampak tudi filmskim kritikom, ki za vsakodnevno izdajo revije Screen točkujejo filme. In Irina Palm je na prvem mestu, Dobri pastir (The Good Shepherd) Roberta de Nira, ki ima med vsemi v glavnem programu še največ aktualistične vsebine (ne glede na to, da pripoveduje o ameriški obveščevalni agenciji Cia v času hladne vojne), je po tej lestvici šele na četrtem mestu.

Kaj je tako silno navdušilo kritike, je težko reči, saj Irina Palm razen intrigantske zgodbe, ki si privošči celo srečen konec, nima kakšnih prav globokih razsežnosti. Kaj je navdušilo občinstvo, je jasno: igralka (in nekoč tudi rockovska zvezda v družbi Rolling Stonesov) Marianne Faithfull, ki je odigrala vlogo omenjene babice. Der Tagesspiegel je zapisal, da je »berlinska kraljica src«, filmu napoveduje celo zlatega medveda. V Spieglu pa so zapisali, da lahko upravičeno pričakuje medveda za žensko vlogo. Če je tako, potem lahko Marion Cotillard, ki je z vlogo Edith Piaf zagotovo pokazala več, nagradi reče adijo.

A pretiravanja še ni konec: v Berliner Zeitung beremo, da »že način, kako drži svojo torbico, odtehta tri četrt tekmovalnega programa«. Med vsemi zvezdami, ki so bile letos tukaj, od Sharon Stone do Judi Dench, da o Cate Blanchett, ki so je polne vse naslovnice, niti ne govorimo, je »kraljica src« postala gospa, ki je v filmu počela nekaj takšnega, česar gospe v glavnem ne počnejo!
Več preberite v sobotni tiskani izdaji.