Kresnik: najboljši slovenski roman napisal Andrej E. Skubic

Žirija se je po 20. uri k zadnjemu premisleku zaprla v Cankarjevo sobo. Razsodila je, da kresnika prejme roman Koliko si moja?.

Objavljeno
23. junij 2012 20.43
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Žirija, v kateri so sedeli dr. Miran Hladnik, predsednik, ter dr. Alojzija Zupan Sosič, Tina Vrščaj, Valentina Plahuta Simčič in Igor Bratož, je danes še poslednjič razmislila in na kraju samem razsodila, da letošnjega Delovega kresnika prejme Andrej E. Skubic. Roman Koliko si moja? govori o mladem paru in njunem zapletenem razmerju.

V utemeljitvi so zapisali:

Andrej E. Skubic - Koliko si moja?

Andrej E. Skubic že vse od svojega prvenca, romana Grenki med, ki so ga za najboljši slovenski roman prav na tem mestu okronali pred dvanajstimi leti, suvereno izpisuje zgodbe slovenske sodobnosti. Eno takih je izpisal tudi v romanu Koliko si moja?, ki pa vseeno kaže nekaj razlike s preostankom njegovega opusa - osrednjo dramo namesto zunanjih silnic generira ljubezenski odnos dveh posameznikov, stransko dramo, čeprav prav tako pomembno, pa Skubic, sicer utemeljitelj urbane struje v slovenski literaturi, izpelje iz mentalitete in folklore slovenske ruralnosti.

Roman ima tritirno strukturo, skozi katero bralec simultano spremlja brodolom nekega para, lastninski spor zaradi parcele, v retrospektivi še zgodbo z začetka 20. stoletja. Glavni junak, ki je ves čas v nekakšni samorefleksivni drži, je sam sebi največja uganka. Bi se lahko znoval zbližal z žensko, ki ga je prevarala? Bi lahko sprejel otroka, ki ga je zaplodil nekdo drug? Je sposoben izstopiti iz tipičnega mačističnega refleksa moči in kontrole ter v sebi najti brezpogojno ljubezen in odpuščanje? To mu brez pretiranega občutka ponižanja tudi uspe, kar ga uvršča med zelo posebne in redke moške like v slovenski literaturi, roman pa bi zaradi »nenavadnih« lastnosti glavnega lika lahko imenovali celo feminističen.
Roman Koliko si moja? premore tipične kvalitete Skubičeve literature: zvočni jezikovni verizem, navezave na popkulturo, ob kateri so zrasli današnji štirideset in še nekaj letniki, pa stil pripovedovanja, ki je vsaj delno odrešen norme in tradicije in bralca navidez lahkotno pelje skozi zgodbo.

Tu so še subtilen vpogled v psiho junakov, subverzivnost, ki izvira iz vprašanja, kakšne so danes vloge spolov, in domišljena romaneskna struktura, ki omogoča razgibano »plastenje« pripovedi. Najbolj pomembna in hkrati tudi najbolj ganljiva plat romana pa je, da si glavni protagonist ne postavlja le vprašanja Koliko si moja?, temveč tudi vprašanje Koliko sem tvoj?, in s tem meri razdalje, o katerih se vsi nenehno sprašujemo - razdalje srca.

Andrej E. Skubic je v romanu Koliko si moja? izkazal za literarnega mojstra, ki do potankosti obvlada tako formalne kot vsebinske in emotivne vidike pisanja in zna vse troje združiti v prepričljivo zgodbo. Zato si po mnenju žirije zasluži nagrado kresnik.

Dogajanje na Cankarjevem vrhu na Rožniku smo zabeležili v članku Nocoj: Kdo bo prižgal ogenj na Rožniku?